AfterDawn: Nieuws

Kunnen de eerste Nederlandse Popcorn Time-gebruikers binnenkort een boete verwachten?

Geschreven door Marco Korthout @ 21 okt. 2015 11:07

Popcorn Time-gebruikers gewaarschuwd Het was gisteren even schrikken voor menig Popcorn Time-gebruiker. Tim Kuik, de grote man achter auteursrechtenorganisatie Brein, heeft in een interview met BNR gezegd hij het niet uitsluit dat Popcorn Time-gebruikers een boete kunnen krijgen voor het gebruik van Popcorn Time. Moeten de gebruikers zich nu echt zorgen gaan maken?
Eigenlijk niets nieuws, de missie van Brein is het beschermen van de auteursrechten en het bang maken van illegale down- en uploaders hoort daarbij. Brein is niet zo machtig dat het zelf boetes uit kan delen. Een onderdeel van de strategie is dat Tim Kuik af en toe de media gebruikt om gebruikers van illegale bronnen af te schrikken. Waren de pijlen in het verleden vooral gericht op gebruikers van The Pirate Bay, zijn dat nu natuurlijk de gebruikers van de verschillende Popcorn Time-klonen.

Kuik tegen BNR
Individuele rechthebbenden zien dat hun film of serie populair is via illegaal gebruik, waardoor ze inkomsten mislopen. Zij kunnen zelf een schadeclaim gaan inbrengen. Ik sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd staat te gebeuren.
Brein heeft eerder aangegeven niet achter individuele downloaders aan gaan, maar wel achter de aanbieders daarvan. Of ze daarvan teruggekomen zijn valt te bezien. Natuurlijk zouden ze dat wel willen, echter is dat best nog wel lastig. Bewijs maar eens dat een bepaald persoon een specifieke illegale film heeft gedownload. Mocht de internet service provider na een gerechtelijk bevel toch nog de naam aan een specifiek IP-adres hebben gekoppeld, is dat bij de rechter dan voldoende voor een veroordeling.
Lijkt me sterk.
In Nederland tenminste.
In Scandinavië hebben de eerste Popcorn Time-gebruikers trouwens al wel een boete op de mat liggen.

De nieuwe Popcorn Time-versie BrowserPopcorn.xyz (BrowserPopcorn) was natuurlijk ook onderwerp van gesprek. Nadat andere minder succesvol waren met hun versie van een Popcorn Time browser, was Milan Kragujevic, een 15-jarige jongen uit Servië, dat wel.
Maar het kan snel gaan, ook BrowserPopcorn is niet meer.

Ook achter de schermen van de meest gebruikte Popcorn Time kloon (Popcorntime.io) is het onrustig, onenigheid over o.a. de VPN.ht optie aan boord van Popcorn Time. VPN.ht is opgericht door een paar ontwikkelaars van Popcorn Time, die daar een leuk salaris aan over houden. En dat laatste maakt de tool volgens andere ontwikkelaars een groter doelwit.

De kans dat Popcorn Time-gebruikers in Nederland boetes gaan krijgen is klein. Echter is het natuurlijk wel verstandig dat via een VPN te doen. Je maakt dan gebruik van een ander IP-adres en is het in principe niet te achterhalen wat jij allemaal uitvoert op het internet. Je kunt daarvoor gebruikmaken van de ingebouwde VPN-diensten in Popcorn Time (niet allemaal gratis).

Een paar euro's uitgeven aan een betaalde VPN-service is niet onverstandig in deze tijd. Niet alleen als je illegaal wel eens een filmpje download of als deze bekijkt via Popcorn Time, maar gewoon omdat je gesteld bent op je privacy. De VPN-providers schieten als paddenstoelen uit de grond, het is dus wel even zaak om de juiste te vinden, qua betrouwbaarheid, prijs en prestaties.
Wil je gratis kan dat ook, hoewel je dan wel bepaalde beperkingen op de koop toe moet nemen.Hieronder een paar gratis VPN-diensten:
SoftEther VPN Client
TunnelBear
Hotspot Shield
Free VPN
CyberGhost

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief