AfterDawn: Nieuws

Nederland moet een downloadverbod invoeren.

Geschreven door Marco Korthout @ 10 apr. 2014 11:48

Nederland moet een downloadverbod invoeren. Nederland was een van de weinige landen zonder een downloadverbod. Echter stond de thuiskopieheffing al jaren onder druk en de uitspraak van het Europese Hof komt dan ook niet als een verrassing. Nederland moet een downloadverbod invoeren.
Volgens het hof zorgt het gedoogbeleid van illegale downloads voor oneerlijke concurrentie. Het Europese hoogste gerechtshof vindt dat een wet waarin geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit geoorloofde bronnen, en kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd.

Volgens het hof wordt met de aanvaarding hiervan het verspreiden van illegaal werk aangemoedigd en komt daarmee de legale verkoop in het geding. Ook brengt het de rechten van auteurs in het geding. Het hof was door de Nederlandse Hoge Raad gevraagd een uitspraak te doen in een zaak aangespannen door importeurs en fabrikanten van opslagmedia tegen Stichting De Thuiskopie, die thuiskopievergoedingen int namens de Nederlandse overheid.Nederland stelt dat de thuiskopieheffing juist is bedoeld als compensatie voor mogelijke verliezen door piraterij. Het hof meent echter dat 'steun aan de verspreiding van cultuur' niet mag worden gerealiseerd door verspreiding van illegale kopieën te gedogen. Door de hoogte van de heffing mede te bepalen op basis van illegale downloads, worden volgens het hof bovendien alle gebruikers indirect bestraft. Iedereen die een audiodrager aanschaft met een dergelijke heffing, betaalt immers mee aan de compensatie voor illegale downloads. Hierdoor worden deze gebruikers met 'aanzienlijke extra kosten' geconfronteerd, aldus het hof.

Waarschijnlijk gaat door de beslissing van het Hof de thuiskopieheffingen omlaag. De thuiskopieheffing geldt voor cd's, dvd's, pc's, laptops, tablets, settop-boxen en audio-/videospelers.

Wat is de thuiskopieheffing?

Bron

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief