AfterDawn: Nieuws

Einde roamingtarieven binnen EU in zicht

Geschreven door Marco Korthout @ 18 mrt. 2014 13:15

Einde roamingtarieven binnen EU in zicht

De industriecommissie van het Europees Parlement heeft vanmorgen ingestemd met een voorstel van Neelie Kroes om de Europese telecommarkt te hervormen. In dat voorstel staat o.a. dat er een einde moet komen aan de roamingtarieven binnen de EU. Als het Europarlement over twee week instemt met de plannen, dan moeten de telecomproviders in Europa vanaf december 2015 abonnementen gaan aanbieden waarbij de prijzen binnen de gehele Europese Unie gelijk zijn.
Klanten hoeven dan niet langer meer extra te betalen voor hun belminuten, sms-berichten of dataverkeer, alles komt dan uit hun huidige bundel. De providers krijgen wel de mogelijkheid dit te weigeren, maar wel met de mogelijkheid mogelijk om eenvoudig tijdelijk over te stappen op een buitenlandse telecomprovider.

Verder moeten telecomproviders, zoals dat reeds in Nederland gebeurt, binnen de EU makkelijker in staat zijn om in andere Europese landen als virtuele provider actief te worden. Dat betekent dat ze geen fysiek netwerk hoeven uit te rollen, maar gebruikmaken van een bestaand netwerk en daarop capaciteit inkopen.Verder staat er in het voorstel ook beschreven hoe Europese netneutraliteit eruit moet komen te zien en dat is kort samengevat een zeer afgezwakte vorm van het Nederlandse model. In Nederland zijn er eigenlijk geen uitzonderingen mogelijk op netneutraliteit en binnen de EU straks wel.

Meer info over dataroaming.

Meer over dit onderwerp kun je lezen op Techzine.

Vorige Volgende Reageren
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief