AfterDawn: Nieuws

Binnenkort onthullingen over Amerikaanse spionage in Nederland

Geschreven door Marco Korthout @ 11 okt. 2013 18:09

Binnenkort onthullingen over Amerikaanse spionage in Nederland In een interview dat de Volkskrant had met journalist Glenn Greenwald zegt hij dat wij geen idee van omvang Amerikaanse spionage in Nederland. Glenn Greenwald is een Amerikaanse journalist, politiek commentator, columnist, blogger en auteur. Greenwald werkte voorheen bij Salon.com en tegenwoordig voor de The Guardian.
Hij publiceert samen met de in Duitsland wonende Amerikaanse filmmaakster Laura Poitrassinds aan de lopende band geheime informatie over de spionageactiviteiten van Amerikaanse veiligheidsdiensten, materiaal dat ze kregen van klokkenluider Edward Snowden, die tienduizenden geheime documenten stal van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

Nederland nam genoegen met de belofte van de VS dat het de EU nader zal informeren over de spionageprogramma's en ging over tot de orde van de dag.Volgens Greenwald zijn er drie categorieŽn. In de eerste zitten vijf landen die nauw samenwerken en elkaars burgers niet bespioneren. Dat zijn de VS, Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en Canada. Dan zijn er de landen waarmee de VS niet samenwerken, maar die ze wel bespioneren (Iran, Noord-Korea, Rusland, China enz.). De derde categorie is de grootste, de VS bespioneren deze landen en hun bevolking, maar werken ook met hen samen. In ruil voor informatie van de Amerikaanse veiligheidsdiensten mogen de Amerikanen de systemen van die landen bespioneren.
Nederland behoort tot die laatste categorie.

'Nederland is een agressieve bondgenoot van de Verenigde Staten. Ik heb veel materiaal over Nederland maar kan daar inhoudelijk nog niet op ingaan. Dat kan pas als ik door het hele journalistieke proces ben gegaan. De toon van het debat zal waarschijnlijk wel veranderen zodra de onthullingen er zijn.


Meer over het interview in de Volkskrant

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief