AfterDawn: Nieuws

400 miljoen pc's draaien nog op Windows XP

Geschreven door Marco Korthout @ 29 sep. 2013 2:46

400 miljoen pc's draaien nog op Windows XP

8 april 2014 is de deadline voor Windows XP, na 13 jaar stopt dan de ondersteuning voor dit verouderde besturingssysteem, wat Microsoft betreft in ieder geval. Veel gebruikers zijn echter nog niet overgestapt op een nieuwere editie. Volgens Microsoft watcher Paul Thurrott (WindowsItPro) draaien momenteel nog meer dan 400 miljoen pc's op Windows XP.
Onderzoekers hebben berekend dat 33 procent van de computer nog draaien op Windows XP, volgens Microsoft is dat percentage echter veel lager. Microsoft heeft het over een 27 procent.
Wereldwijd nog steeds het tweede besturingssysteem.
Het bedrijf rekent op 13 procent XP-gebruikers op 8 april 2014.

Uit een onderzoek van AVAST blijkt bijvoorbeeld dat 96% van de scholen in de VS nog met Windows XP werken. En veel van de computers waarop XP draait zijn net zo oud als het besturingssysteem. Een upgrade naar een nieuwere versie van Windows zou ook een upgrade van hardware vereisen. Een kostbare aangelegenheid.In Nederland zal het niet erg veel anders zijn, veel bedrijven en scholen werken nog met XP.
Upgraden is kostbaar, helemaal in crisistijd, maar velen zijn niet doordrongen van de consequenties van het niet upgraden.

De veiligheid is een van de belangrijkste redenen om XP te laten voor wat het is.
Hoewel veel malware en virusontwikkelaars XP niet meer als belangrijkste doelwit hebben, zijn er geen zero-day-exploits nodig om een computer die op Windows XP draait aan te vallen. XP is vatbaar voor een heleboel bestaande aanvalmethodes, zelfs als het besturingssysteem volledig up-to-date is.

Eigenlijk is er maar n goed reden om gewoon met Windows XP te blijven werken:
Je hoeft nooit meer updates te installeren.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief