AfterDawn: Nieuws

Netneutraliteit en nieuwe Pirate Bay blokkades

Geschreven door Marco Korthout @ 12 mei 2012 8:34

Netneutraliteit en nieuwe Pirate Bay blokkades Allereerst het goede nieuws; als tweede land ter wereld na Chili, heeft Nederland de netneutraliteit wettelijk vastgelegd. Nadat vorig jaar de Tweede Kamer al voor de nieuwe Telecommunicatiewet stemde, is de wet dinsdagavond zonder stemming door de Eerste Kamer aangenomen, waardoor onder meer netneutraliteit vanaf nu een wettelijke garantie is.
Dat houdt in dat internet- en telecomproviders internetdiensten, als Skype en WhatsApp, niet apart mogen belasten of belemmeren. De meerderheid van de Eerste Kamer wil wel een uitzondering op netneutraliteit.
Ook de nieuwe cookieregels, het 'cookieverbod', hebben het gered.
Websites die cookies of andere technologieën gebruiken om internetters te volgen, moeten volgens de nieuwe regels vooraf toestemming vragen. Een deel van de nieuwe regels gaan pas in 2013 in.

De nieuwe wetgeving heeft geen gevolgen voor het blokkeren van websites door de rechtbank: er is een uitzondering gemaakt voor gerechtelijke bevelen. De Pirate Bay-blokkade zal dus niet als gevolg van de nieuwe telecomwet ongedaan worden gemaakt.Een mooi bruggetje naar het slechte nieuws.
De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat ook de andere providers (KPN, UPC, Tele2, T-Mobile, Telfort) torrentsite The Pirate Bay moeten blokkeren. Ziggo en Xs4all werden daar eerder al toe gedwongen.
Brein krijgt niet het recht om nieuwe ip-adressen en hostnames aan de lijst toe te voegen, zoals ze dat in de zaak tegen Ziggo en Xs4all wel hadden.

En de rechtbank van Den Haag was erg actief op internetgebied, de Piratenpartij mag geen proxy meer aanbieden om internetgebruikers te helpen de blokkade van de The Pirate Bay te omzeilen. Eerder ging de Piratenpartij nog met succes in protest tegen een ex parte besluit van de rechter.
De Piratenpartij omschrijft het vonnis als een 'verlies voor democratie'.

Nu zijn we de proxy van de Piratenpartij niet echt nodig en blijken de blokkades helemaal niet het beoogde effect te hebben. Sinds de blokkades in Engeland is het verkeer vanuit dat land naar The Pirate Bay alleen maar toegenomen.
Mensen gaan massaal gebruik maken van VPN-diensten en andere DNS-servers.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief