AfterDawn: Nieuws

Extra beveiligingslaag voor de clouds met Cloudfogger

Geschreven door Marco Korthout @ 8 mei 2012 23:29

Extra beveiligingslaag voor de clouds met Cloudfogger Iedereen maakt tegenwoordig op de een of andere manier gebruik van online opslag, in de clouds dus. Dropbox, SkyDrive, Google Drive, Box, Mozeskriebel, Spideroak en nog vele andere online opslag/back-up diensten.
Maar hoe veilig zijn je bestanden in de clouds eigenlijk?

De meeste cloud-gebaseerde back-up providers geven aan dat je data wordt versleuteld voordat deze worden geupload naar hun servers, enkele passen die versleuteling pas toe nadat deze data zijn geupload, en dat laatste zou eigenlijk niet moeten. Het meest veilig is een zogenaamde client-side encryptie, versleuteling op de computer van de gebruiker.
Up- en downloaden van bestanden gaat via een beveiligde en versleutelde (https) verbinding, dat zit wel goed.Ik ben zelf nogal een back-upfreak, naast de normale back-ups als het maken van images van mijn systeempartitie (Acronis), andere data op DVD, NAS en Flickr, back-up ik ook mijn hele digitale hebben en houden in de clouds. Ben zelfs mijn eigen online back-upservice begonnen ;-). Alle data die ik belangrijk vind worden automatisch online opgeslagen, echter met de echt waardevolle persoonlijke gegevens ben ik daar wat voorzichtiger in. Alles wat ik echt privé wil houden wordt eerst versleuteld met True Crypt, En dat werkt op zich heel erg goed en mijn waardevolle dat zijn veilig.

Maar het kan makkelijker en gebruikersvriendelijker met Cloudfogger. Cloudfogger is een gloednieuwe en nu nog gratis service die je de mogelijkheid biedt je bestanden voordat ze worden geupload naar de cloud, te versleutelen, en daarmee op een makkelijke manier een extra beveiligingslaag toevoegt voor je waardevolle documenten en bestanden.Momenteel is Cloudfogger beschikbaar voor Windows en Android, Mac en iOS versies komen er aan. Na installeren van de app in Windows maakt Cloudfogger een virtuele schijf aan, standaard is dat de X. Je kunt iedere gewenste map koppelen aan de virtuele schijf, bijvoorbeeld een map in je Dropbox of Google Drive. Alle bestanden die naar die schijf worden gekopieerd of worden opgeslagen, worden automatisch en transparant versleuteld (256-bit AES) en krijgen een .clog bestandsextensie.

Ter verduidelijking:
Stel je maakt een map aan in je Dropbox map met de naam Cloudfogger, om daar gevoelige data in op te slaan. Deze map koppel je aan je virtuele X-schijf met Cloudfogger. Alle bestanden die je nu naar je X-schijf opslaat kun je normaal gebruiken, maar worden in de echte map versleuteld. De cloudfoggermap wordt via Dropbox keurig gesynchroniseerd - met versleutelde bestanden.

Op je computer heb je altijd toegang tot de bestanden op de X-schijf, en wanneer je ook nog een gratis Cloudfogger account aanmaakt krijg je ook toegang via je Android-apparaat. Versleutelde bestanden kun je trouwens ook eenvoudig delen met andere Cloudfoggergebruikers d.m.v. hun Cloudfogger ID.De dienst is nog vrij nieuw en het is aan te bevelen om daarom voorlopig de dienst nog wat beperkt toe te passen. Speel er nu een paar dagen mee, en het lijkt allemaal prima te werken, ook via de Android app.
Ja, voorlopig niet ontevreden over.
En de software wordt regelmatig geupdate, ook prettig.

Cloudfogger website

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief