AfterDawn: Nieuws

Nieuwe versie van GIMP

Geschreven door Marco Korthout @ 7 mei 2012 20:32

Nieuwe versie van GIMP Vorige week kwam versie 2.8 van GIMP (GNU Image Manipulation Program) uit, na 3 jaar ontwikkeling. GIMP is een grafisch programma voor het bewerken van foto's en andere digitale beeldbewerking voor Windows, Mac, Linux, BSD, OS/2 en Unix.
De ontwikkelaars van GIMP hebben hun eigen GUI-toolkit ontwikkeld die ze GTK+ hebben genoemd waardoor het programma eenvoudig voor verschillende systemen geschikt kan worden gemaakt. De Windows versie is geen officiële versie, maar doet tegenwoordig niet meer onder voor de andere versies.

Opvallende kenmerken van GIMP zijn onder andere de uitgebreide functionaliteit, de ondersteunde afbeeldingsformaten, de ingebouwde scripting engine en de licentie waaronder het is uitgebracht.
Naast ondersteuning voor filters en onder andere plugins, maskers en laageffecten maakt de scripting-engine dat de gebruikers met een klein beetje programmeeraanleg zelf de functionaliteit van GIMP kunnen uitbreiden. Daarnaast kan GIMP onder andere van afstand ingezet worden om afbeeldingen (eventueel meerdere tegelijk) te maken of te bewerken.GIMP wordt vaak vergeleken met Adobe Photoshop, de toonaangevende fotobewerkingssoftware. Photoshop is natuurlijk onovertroffen, maar GIMP kan aardig mee en al helemaal met de nieuwste versie. Voor Linux-gebruikers was de afwijkende werkwijze en zeker de aparte gebruikersinterface met al die losse vensters niet zo vreemd, echter voor veel beginners en gevorderde Windows (Photoshop) gebruikers wel. Inclusief mijzelf.

Hoewel ik vroeger naast mijn Windows ook een Linux distro op mijn computer had staan, had het bewerken van vakantiefoto's in GIMP niet mijn voorkeur. Toch maar in Photoshop, want ben je daar eenmaal aan gewend, wil je niet meer anders.
Met de nieuwste versie van GIMP kan dat wel eens veranderen.

Naast het grootste voordeel, GIMP is gratis, is nu eindelijk de gebruikersinterface aangepakt. Optioneel kun je nu gebruik maken van een echt single-window mode, één-venster-modus. Andere aanpassingen kun je hier lezen.Photoshop kost ongeveer ?1000 en is daarom niet voor de gewone man weggelegd, althans niet op legale wijze. GIMP is helemaal gratis en beschikt over een grote community met veel informatie, scripts en plug-ins.
Het beschikt van huisuit al over heel veel ingebouwde effecten, filters en plug-ins. Voor bepaalde functies die niet ingebouwd zijn, wordt of is er wel een plug-in geschreven door een handige programmeur.

Zo kan GIMP niet goed overweg met RAW afbeeldingen, wat weer wordt ondervangen door de UFRaw plug-in, waarmee je de diverse RAW-formaten kunt openen en bewerken. Verder bestaan er tal van prachtige filters, die je helemaal voor niets kunt toevoegen, bijv. bij GIMP zelf.

Ik zeg doen!
Gewoon een keertje proberen.
Hier kun je GIMP 2.8 downloaden.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief