AfterDawn: Nieuws

Buma/Stemra bestuurslid corrupt

Geschreven door Marco Korthout @ 5 dec. 2011 12:38

Buma/Stemra bestuurslid corrupt

De auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra wordt verondersteld artiesten te helpen bij het beschermen van hun auteursrechten. Maar naar het nu lijkt, zij bestuursleden van deze organisatie ook maar mensen. Bestuurslid en muziekuitgever Jochem Gerrits gedraagt zich niet beter dan de piraten die de entertainment industrie zware schade zouden toebrengen.
De zaak kwam aan het licht door het tv-programma PowNews.

De componist Melchior Rietveldt werd in 2006 gevraagd muziek te componeren voor een anti-piracy video. De betreffende video zou alleen op een lokaal filmfestival worden vertoond en onder deze strikte voorwaarden had hij deze opdracht aangenomen.

Rietveldts muziek blijkt te zijn gebruikt op vele dvd-titels als muzikale begeleiding van een waarschuwingsfilmpje. Rietveldt kwam er achter toen hij in 2007 een Harry Potter DVD die het waarschuwingsfilmpje van Brein bevatte met zijn muziek erop. Rietveldt heeft becijferd dat hij aanspraak kan maken op ten minste een miljoen euro.
Brein treedt namens onder meer auteurs en componisten op tegen piraterij, oftewel 'intellectuele eigendomsfraude'.Na de ontdekking van het illegaal gebruik van zijn muziek nam Rietveldt contact op met de Buma/Stemra. Helaas gaven die niet thuis en heeft de componist nooit achterstallige royalties mogen ontvangen.

Begin dit jaar leek het er even op dat het toch nog goed zou komen. Bestuurslid en muziekuitgever Jochem Gerrits zocht contact met Rietveldt en kwam met een voorstel.
Gerrits bood de componist aan hem te helpen om zijn harde werken betaald te krijgen. Echter voor niets gaat de zon op. Gerrits eistte 33% van wat er achteraf aan inkomsten wordt binnengebracht.

Gerrits is eigenaar van High Fashion Music. Hij heeft zich tijdelijk teruggetrokken als bestuurslid van de Buma/Stemra en is niet bereikbaar voor commentaar en verblijft op de Nederlandse Antillen.

Brein blijkt in dit verhaal trouwens geen partij te zijn.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief