AfterDawn: Nieuws

Downloaden van films en muziek blijft legaal in Zwitserland

Geschreven door Marco Korthout @ 5 dec. 2011 10:29

Downloaden van films en muziek blijft legaal in Zwitserland Terwijl men in Nederland nog ligt te bakkeleien over een downloadverbod, heeft de regering in Zwitserland besloten dat het downloaden van films en muziek gewoon legaal blijft. Eén op de drie Zwitsers download 'illegaal' films of muziek en net als in andere landen klagen de auteursrechthebbenden over de schade die ze daarvan ondervinden. De Zwitserse regering heeft het onderzocht en vindt dat die schade wel meevalt, dat de mensen het geld dat ze door het downloaden besparen uiteindelijk toch ook weer gaan uitgeven.
In het rapport staat o.a.:

Telkens wanneer er nieuwe mediatechnologie beschikbaar komt, wordt het 'misbruikt'. Dit is de prijs die we betalen voor vooruitgang. Diegene die deze nieuwe technologie gebruiken in hun voordeel zijn de winnaars en diegene die de nieuwe technologie links laten liggen en voortborduren op de oude business modellen zijn de verliezers.


In het Zwitserse rapport wordt ook een onderzoek van de Nederlandse regering aangehaald. Uit dat onderzoek blijkt dat de economische effecten van file sharing op de Nederlandse welvaart op de korte en de lange termijn sterk positief zijn. Consumenten krijgen als gevolg van file sharing toegang tot een breed scala aan cultuurproducten. Dit heeft een welvaartsverhogend effect. Daar staat tegenover dat een daling van de omzet uit de verkoop van geluidsdragers, dvd?s en games als gevolg daarvan aannemelijk is.Het voor persoonlijk gebruik downloaden van films en muziek blijft dus legaal in Zwitserland.
Maatregelen zoals filteren of blokkeren van content en websites blijven daarentegen wel verboden, omdat dit soort maatregelen indruisen tegen de freedom of speech en privacybeschermingswetten. Het rapport geeft aan dat indien dergelijke maatregelen zouden worden toegepast er ook nog eens genoeg mogelijkheden bestaan om deze te kunnen omzeilen.

Naast het downloaden is het bovendien praktisch onmogelijk voor bedrijven in Zwitserland om achter de de uploaders aan te gaan. In 2010 heeft de Hoge Raad daar beslist dat het tracking-bedrijven niet is toegestaan IP-adressen van file-sharers te verzamelen, waardoor het onmogelijk werd bewijzen te verzamelen.

Zwitserland wordt op dit gebied vergeleken met Nederland, vandaar dat de Zwitserse regering ook het Nederlandse rapport meeneemt in het verhaal.
Het vreemde is dat in Nederland onder aanvoering van staatssecretaris Fred Teeven men nu juist het tegenovergestelde probeert te bewerkstelligen, een downloadverbod.
Vreemd.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief