AfterDawn: Nieuws

Een dagje met Google Plus

Geschreven door Marco Korthout @ 9 jul. 2011 12:47

Een dagje met Google Plus Gisteren ging de deur weer even open voor nieuwe gebruikers van Google+. Weinig mensen, alleen bekende bloggers en anderen die de hype kunnen versterken, hebben er daadwerkelijk mee kunnen experimenteren. De berichten van die happy few waren overwegend positief. Zou het Google deze keer wel lukken om een aandeel in de sociale netwerken op te eisen. Het leek er wel op. Ik was dus, net als vele anderen, bijzonder nieuwsgierig.
Na een dagje Google-plussen kan ik nu al, wellicht een beetje voorbarig en te enthousiast, zeggen dat het deze keer wel een succes wordt.

Google pakt het deze keer wel goed aan. Het zal Google Plus beter af gaan dan Google Buzz en Wave. Ik was persoonlijk wel gecharmeerd van Google Wave, wat op zich best wel over de potentie beschikte om een succes te worden. Echter werd dat project veel te lang in beperkte testfase gehouden.
Met Google+ pakken ze dat beter aan. Momenteel is het al een echte hype, invites worden zelfs al te koop aangeboden op eBay. Af en toe wordt de deur even opengezet voor mensen als ik, die er dan ook weer over gaan schrijven. Google heeft ons een tijdje terug al enigszins voorbereid met de introductie van de +1 knop. Toen al gingen er geruchten dat Google bezig was met een nieuw sociaal platform, iets met Circles. Die +1 knoppen kom je nu al bijna op iedere site tegen, ook op AfterDawn natuurlijk. De resultaten van de +1 functie worden straks natuurlijk ook netjes meegenomen in het complexe zoekalgoritme.De echte reden waarom Google+ een succes gaat worden is dat het een gewoon een goed product is. Het is een alles-in-één sociaal platform en met die simplistische interface (HTML5) die je ook ziet in de andere Google services, ook nog eens lekker overzichtelijk. De Hangouts kun je vergelijken met Skype, de Sparks met StumbleUpon en de Chat met WhatsApp.

Facebook ziet de bui al hangen en is bezig in een rap tempo allerlei nieuwe features toe te voegen. Facebook krijgt er dan wel leuke nieuwe features bij, in mijn beleving maakt het dat alleen maar nog onoverzichtelijker op. Ik heb al heel wat jaren een Facebook-account, ben echter alleen de laatste maanden redelijk actief op dat gebied. Vind het onoverzichtelijk en wil best wat delen, maar niet met iedereen. Ik deel daarom met grote terughoudendheid. Op Facebook.

Kijk, en dat is nu weer hartstikke goed opgelost in Google+, met de (vrienden)kringen. Het is mogelijk om nu eenvoudig en gericht dingetjes te delen. Bepaalde zaken wil je tenslotte wel delen met je echte vrienden en niet met bijv. je collega's, of andersom. Ideaal, de kringen van Google+.

Na één dag ben ik dus al over. Ga niet direct mijn Facebook-account verwijderen, maar uiteindelijk waarschijnlijk wel. Niet iedereen zal direct willen overstappen. Een heleboel mensen zijn het afgelopen jaar eindelijk dan toch maar in de wereld van Facebook gestapt, moest wel, iedereen doet dat. Hebben zich er helemaal aan overgegeven. En dan nu weer overstappen naar een nieuw sociaal netwerk en helemaal opnieuw beginnen? Zelf weten natuurlijk, maar ik zou het wel doen.
Hyves is al een aflopende zaak, veel gebruikers waren al overgestapt naar Facebook.

Nu kun je na één dagje spelen met Google+ niet alles weten, echt druk is het daar nog niet natuurlijk. Alles lijkt echter goed te werken. In de loop van de tijd zullen alle Google services nog meer geïntegreerd worden en zullen er zaken worden aangepast c.q. worden toegevoegd. Ook de Android-app getest en ook die werkt prima. Foto's die je maakt via de app worden automatisch ge-upload naar je account en gepost naar geselecteerde kringen.
Er is een browser extensie (GoogleplusTweet) beschikbaar waarmee je ook een volwaardige twitter-client in je Google+ account tot je beschikking krijgt.
Onbeperkte foto-opslag
Sinds de lancering van Google Plus heeft Google's fotodienst Picasa onbeperkte opslag gekregen. Dat geldt echter alleen voor de foto's die via de Google+-site of -apps worden opgestuurd. Die plaatjes tellen niet mee voor de opslaglimieten.

Op moment van schrijven heeft Google de deuren weer gesloten voor nieuwe gebruikers en kunnen we niemand uitnodigen. Kan nog wel via de work-around: mensen via email toevoegen aan een kring en met hen iets delen.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief