AfterDawn: Nieuws

Toekomst van OpenOffice.org

Geschreven door Marco Korthout @ 28 apr. 2011 16:42

Toekomst van OpenOffice.org

Twee weken terug werd bekend gemaakt dat Oracle de de intentie heeft om OpenOffice.org volledig over te dragen aan de openbrongemeenschap, en niet verder te gaan met een commerciŽle variant van het kantoorpakket. Oracle kreeg OpenOffice.org, na de overname begin 2010 van Sun Microsystems, mee met de boedel.
Edward Screven, Chief Corporate Architect van Oracle veklaart:
"Oracle denkt dat het OpenOffice.org project het beste kan worden beheerd door een organisatie die een brede doelgroep kan bedienen op non-commerciŽle basis"

Heel aardig natuurlijk van Oracle, ware het niet dat er voor OpenOffice.org eigenlijk geen plek meer was, en zeker niet voor een commerciŽle variant daarvan. Op moment dat bedrijven open-sourcesoftware gaan proberen om te zetten in euro's en zich daardoor forks (afsplitsingen) gaan ontwikkelen, is een dergelijk project meestal ten dode opgeschreven.

Wel interessant is het nu om te zien hoe zich dit verder gaat ontwikkelen, gezien het feit dat er een heleboel ontwikkelaars overgestapt zijn naar de fork LibreOffice. November vorig jaar heeft een groep van drieŽndertig Oraclewerknemers het project verlaten en zijn voor de afgesplitste variant LibreOffice gaan werken. Men vreesde dat met de overname van Sun Microsystems door Oracle voor de groei en het voortbestaan van OpenOffice.org.
Niet alleen gebruikers en ontwikkelaars hadden er geen goed gevoel over, ook bedrijven zijn overgestapt van OpenOffice naar LibreOffice en de organisatie erachter, de The Document Foundation. O.a. Red Hat, Ubuntu, Novell, Google en Canonical en andere onafhankelijke ontwikkelaars scharen zich achter LibreOffice.Het kan nu verschillende kanten op; omdat de naam OpenOffice.org weer beschikbaar komt, kan LibreOffice de originele naam terugkrijgen, het kan het einde betekenen van of OpenOffice.org of van LibreOffice, men kan gaan samenwerken of alles blijft zoals het nu is met twee kantoorpakketten. We wachten af.

Ik denk zelf dat dit het einde zal betekenen van OpenOffice.org. LibreOffice heeft nu al een behoorlijke sterke positie op de markt veroverd en de ontwikkeling is in volle gang, zodat ik mij niet kan voorstellen dat daar wat aan gaat veranderen. Misschien dat de ontwikkelaars van OpenOffice.org zich bij hen gaan voegen.

Downloads
OpenOffice.org v3.4 beta 1
LibreOffice v3.4.0 beta 4

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief