AfterDawn: Nieuws

YouTube video's nu in WebM

Geschreven door Marco Korthout @ 21 apr. 2011 4:44 Gebruikers reacties (1)

YouTube video's nu in WebM

Alle nieuwe video's die worden geupload naar YouTube worden nu getranscodeerd naar WebM. WebM is een open media bestandsformaat voor video en audio op het web. Het gehele videobestand van YouTube zal uiteindelijk naar WebM worden omgezet. Tot nu toe is ongeveer 30% van alle video's geconverteerd.
Er bestaan tegenwoordig ontelbare apparaten waarmee video's worden opgenomen en honderden verschillende videobestandsformaten. De browsers die worden gebruikt om online video's te bekijken accepteren maar een aantal soorten codecs of programma's die worden gebruikt om de video's af te spelen, andere vereisen weer plug-ins (converters). Om dit allemaal wat gemakkelijker te maken is WebM in het leven geroepen.

Wat is het WebM-formaat nu precies?
WebM is een open media bestandsformaat speciaal ontworpen voor het web. WebM files bestaat uit videostreams gecomprimeerd met de VP8 video codec en audiostreams gecomprimeerd met de Vorbis audio codec. De WebM bestandsstructuur is gebaseerd op de Matroska media container.
VP8 is een efficiënte open-source video codec vrijgegeven door Google, origineel ontwikkeld door On2 Technologies. On2 werd in 2009 door Google overgenomen.
Ogg Vorbis is de opensource-compressiemethode voor geluidsbestanden, vrij van patenten, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de audio-indelingen MP3 en Microsofts WMA. Ogg Vorbis wordt ontwikkeld door de Xiph.Org Foundation.WebM video's kunnen direct in je browser worden afgespeeld door gebruik te maken van de nieuwe HTML5 techniek.
De volgende browsers ondersteunen het WebM formaat:
Firefox 4 of nieuwer
Opera 10.60 of nieuwer
Google Chrome 6 of nieuwer
Internet Explorer 9

Wil je zelf video's aanmaken en publiceren in het WebM formaat kun je op deze pagina de diverse gratis en commerciële tools vinden.


Vorige Volgende  

1 reacties

121.4.2011 09:19
oOfmanOo
Unverified new user

Aha ik vroeg me al af. Wanneer gaan we wat horen van google ivm de aankoop van de videocodec On2 in 2009.

Zolang ik maar de advertentie erin weet te blokkeren vind ik alles best. ;-)

Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief