AfterDawn: Nieuws

Pluginvrije 3D graphics voor HTML5 browsers

Geschreven door Marco Korthout @ 6 mrt. 2011 1:35

Pluginvrije 3D graphics voor HTML5 browsers The Khronos™ Group heeft 3 maart de WebGL™ 1.0 specificaties vrijgegeven. WebGL is een open standaard voor het specificeren van 3D-computergraphics in webpagina's via OpenGL of OpenGL ES. Hiermee is het mogelijk computergraphics weer te geven zonder een speciale plugin voor de webbrowser. Dit maakt hardware-acceleratie mogelijk indien de computer een grafische kaart bevat. WebGL wordt ontwikkeld door de Khronos Group. Technisch gezien is WebGL een binding voor JavaScript om OpenGL ES aan te roepen via een webbrowser.
WebGL wordt gesteund door de meeste browserontwikkelaars w.o. Apple, Google, Mozilla en Opera. Er zijn al verschillende browsers uitgerust met WebGL implementaties; de beta releases van Mozilla Firefox 4.0, Google Chrome 9.0, een Opera preview build en de Apple Mac OS Safari nightly builds.

Er breek een nieuwe periode aan voor het world wide web. De mogelijkheden voor webontwikkelaars zijn enorm, direct OpenGL-class graphics aanroepen vanuit JavaScript en 3D te vermengen met HTML content. Dit zal een golf aan innovatie teweegbrengen, misschien wel een innovatie-tsunami, in Web gaming, educatieve en trainings applicaties en prachtige grafische gebruikersinterfaces.WebGL 1.0 Specificatie
WebGL Quick Reference Card (PDF)

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief