AfterDawn: Nieuws

Intel en Apple introduceren Thunderbolt-technologie

Geschreven door Marco Korthout @ 24 feb. 2011 18:16

Intel en Apple introduceren Thunderbolt-technologie Apple en Intel hebben woensdag met de introductie van de nieuwe MacBook Pro, een nieuwe aansluiting voor onder meer opslagapparatuur gepresenteerd. De nieuwe I/O-poort, die voorheen door Intel 'Light Peak' werd genoemd, heet Thunderbolt. Via een Thunderbolt-poort zijn transfersnelheden mogelijk van 10Gb/s, waardoor een volledige HD-film in ongeveer slechts 30 seconden van of naar een harde schijf gekopieerd kan worden.
De nieuwe MacBook Pro's beschikken al over de Thunderbolt-poort, en is compatible met de bestaande DisplayPort, USB en FireWire. De Thunderbolt-poort, die compatible is met bestaande DisplayPort, USB en FireWire poorten. full-speed multi-drive RAID-arrays mogelijk op een laptop. Apple verwacht dat Thunderbolt breed gedragen zal worden als nieuwe standaard voor 'high performance I/O'.
De dual-protocol I/O technologie van Thunderbolt is ultra-snel en ultra-flexibel, meer dan 12 keer sneller dan FireWire 800 en tot 20 keer sneller dan USB 2.0

De Thunderbolt-interface is een doorontwikkeling van de displayport-technologie en het pci-express-protocol. Via de eerstgenoemde kunnen audio- en videosignalen over de interface verstuurd worden; de pci-express-component wordt gebruikt voor data-overdracht. Gezamenlijk kunnen de twee protocollen 10Gbps aan data doorvoeren. Dat is twee maal de bandbreedte van een usb 3.0-poort. Er kunnen meerdere protocollen tegelijk gebruikt worden: naast een video- en audiosignaal kan ook netwerkverkeer of dataverkeer voor externe harde schijven over de kabel getransporteerd worden.
Om gebruik te kunnen maken van Thunderbolt-interface zal een desktop of laptop uitgerust moeten zijn met een Thunderbolt-controller. Deze controller wordt inmiddels aan diverse fabrikanten geleverd, waaronder Apple, LaCie, Promise, en Western Digital.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief