AfterDawn: Nieuws

AML (Advanced Mobile Location) mogelijk dit jaar ingevoerd in Nederland

Geschreven door Marco Korthout @ 27 jan. 2018 8:59

AML (Advanced Mobile Location) mogelijk dit jaar ingevoerd in Nederland Nederland loopt achter op het gebied van locatiebepaling bij 112-meldingen d.m.v. AML (Advanced Mobile Location). In landen als BelgiŽ, Estland, Finland, Ierland, IJsland, Litouwen, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk is AML al beschikbaar op alle mobiele netwerken. In Nederland was het wachten op afronding van de vernieuwing van de 112 infrastructuur, maar door de recente aandacht in de media zal de invoering bij ons wellicht in een stroomversnelling komen.
Advanced Mobile Location (AML) is een nieuwe manier voor een 112 alarmcentrale om automatisch de locatie-informatie vanuit een mobiel toestel te ontvangen bij noodoproepen. Dit heeft twee voordelen:
1) het toestel herkent een 112 oproep en stuurt dan automatisch de locatie via een bericht naar de meldkamer en
2) de locatie die op basis van GPS of Wi-Fi scanning wordt bepaald, is vaak veel nauwkeuriger dan de locatie op basis van de mast.

In een brief van minister Grapperhaus wordt uitgelegd waarom het bij ons langer duurt
en hoe de stand van zaken op dit moment is.
In 2015 is in Nederland gestart met de invoering van het VIL systeem (verificatie incidentlocatie). Bij dit systeem stuurt de meldkamer een sms naar de beller in nood. Bij bevestiging van de sms door de beller worden de locatiegegevens van de beller met de meldkamer gedeeld. Bij de invoering werd er reeds rekening mee gehouden dat in de toekomst ook AML ingevoerd zou worden. Er is destijds voor gekozen om VIL als eerste in te voeren omdat het systeem zich had bewezen in een aantal meldkamers en het gebaseerd is op de gangbare techniek van sms. Bij de verkenning voor de invoering van AML was tevens duidelijk dat eerst de lopende vernieuwing van de 112 infrastructuur afgerond zou moeten worden. Na deze afronding kan de AML functie goed aangesloten worden op het centrale systeem. De intentie is oplevering hiervan dit jaar te realiseren. Ook vergt de invoering van AML een inspanning van de mobiele netwerk-operators.Naast de invoering van AML wordt ook gewerkt aan de invoering van een 112-app. Het gebruik van een 112-app heeft als voordeel dat naast locatie-informatie ook andere gegevens van de beller meegestuurd kunnen worden en dat hier in de toekomst nieuwe functies aan toegevoegd kunnen worden. Het doel is om dit jaar de werking van een app in Nederland te beproeven waarna tot een landelijke invoering kan worden overgegaan.

Google ondersteunt AML al via ELS en kan locatie-informatie worden verstuurd bij noodoproepen door iedereen met een Android toestel met versie 4.0 of hoger. Er is geen nieuw toestel nodig, en er is ook geen medewerking van toestelleveranciers nodig om AML te activeren, aangezien het een configuratie aanpassing betreft in Android OS.

Er is overigens geen keuze om AML aan of uit te zetten, omdat bij een noodoproep automatisch de locatiebepaling wordt gedaan (de locatieservice wordt aangezet, mocht deze uitstaan) en de locatie automatisch wordt verzonden.

Ook gaat Apple binnenkort AML ondersteunen, met ingang van iOS 11.3 gaan ook iPhone's automatisch de locatie meesturen als 112 gebeld wordt.

Zolang AML nog niet bij ons beschikbaar is zou je de SOS-functie op je smartphone in kunnen schakelen.

Brief van minister Grapperhaus

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief