AfterDawn: Nieuws

​Voorgeprogrammeerde mediaspelers met add-ons die illegale content streamen nu verboden in Nederland en de EU.

Geschreven door Marco Korthout @ 1 mei 2017 22:44

​Voorgeprogrammeerde mediaspelers met add-ons die illegale content streamen nu verboden in Nederland en de EU.

De hoogste Europese rechter ​(HvJEU) heeft vorige week in de BREIN / Filmspeler zaak bepaald dat ​de verkoop van mediaspelers inbreuk maakt als daarop add-ons zijn ge´nstalleerd die linken naar streaming websites met illegaal aanbod. Ook bepaalde het Hof​ dat het maken van een tijdelijke kopie bij streamen geen rechtmatig gebruik oplevert. Naast het downloaden van auteursrechtelijke content is ook het streamen verboden.
Deze zaak ging over de verkoop van ​de Filmspeler, een mediaspeler waarop software is​ ​ge´nstalleerd (add-ons) die linken naar illegale streaming websites.​ De verkoper prees deze aan met​ met leuzen als "nooit meer betalen", "de nieuwste films, series en sport", "streamen is legaal". ​De Rechtbank Midden-Nederland steld​e daarover vragen van uitleg aan het HvJEU. De onderhavige zaak gaat voor een nog te wijzen eindvonnis terug naar de Rechtbank Midden-Nederland.

Naast Filmspeler zijn er nog een honderdtal andere aanbieders van dergelijke mediaspelers. Deze riskeren allemaal een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar op en een boete van 84.000 euro (of tien keer zoveel voor rechtspersonen). Ongeacht of het Openbaar Ministerie​ ​daar werk van maakt, kunnen rechthebbenden winstafdracht of​ ​schadevergoeding vorderen.

BREIN directeur Tim Kuik
Tegen​ ​volhardende handelaren zetten wij alles in: volledige proceskosten en winstafdracht. Het gaat om honderdduizenden euro's per geval. De schade bedraagt miljoenen.


Lees hier het volledige arrest.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief