AfterDawn: Nieuws

Afterdawn mag 50 licenties voor IObit Smart Defrag 5 weggeven

Geschreven door Marco Korthout @ 8 apr. 2016 11:24 Gebruikers reacties (1)

[Giveaway] IObit Smart Defrag 5 IObit heeft een paar dagen geleden hun nieuwe Smart Defrag 5 gelanceerd. Wij mogen weer 50 licenties weggeven voor de Pro-versie, waarmee je 6 maanden lang alle functies kunt gebruiken.
Harde schijven raken tijdens gebruik gedefragmenteerd. Wanneer bestanden worden opgeslagen, doet Windows dat op de eerstvolgende beschikbare ruimte op de schijf. Is de ruimte te klein, dan plaatst Windows de rest van het bestand op een andere vrije locatie, net zo vaak totdat het hele bestand is geplaatst. Een groot bestand kan zo in meerdere fragmenten verdeeld op de harde schijf staan, wat onnodige vertraging tot gevolg heeft. Door een schijf te defragmenteren worden die fragmenten weer netjes samengevoegd. Verder kunnen extra optimalisaties worden toegepast, zoals de meest gebruikte bestanden vooraan te plaatsen, wat ook weer tijdwinst oplevert.

Veel moderne computers beschikken tegenwoordig (ook) over een snelle SSD (solid state drive). En wanneer je gaat zoeken op het defragmenteren van SSD schijven krijg je bijna altijd de boodschap dat je een SSD nooit moet defragmenteren, omdat dat de levensduur van de schijf aanzienlijk zou verkorten. De cellen van een SSD zouden na een aantal malen schrijven en wissen hun geheugencapaciteit verliezen.Echter kun je hier lezen dat defragmentatie van SSD's helemaal niet zo slecht is. Ook een SSD fragmenteert en via de metadata worden de verschillende fragmenten bijgehouden zodat Windows deze snel kan vinden. Echter kan het bestandssysteem maar tot een bepaalde hoeveelheid data bijhouden, zijn er teveel fragmenten, kun je toch echt problemen ondervinden.
In het genoemde artikel kun je ook lezen dat Windows SSD's standaard op bepaalde tijden optimaliseert.

Dan hebben we ook nog de TRIM-functie.
Ook SSD's worden trager wanneer deze veel gebruikt worden. Bij het schrijven in eerder gebruikte ruimtes moeten die eerst worden gewist en deze handeling kost extra tijd. Er is daarom een nieuwe technologie ontwikkeld die dit tegengaat, TRIM. TRIM zorgt ervoor dat het besturingssysteem zoekt naar gebieden op de SSD die niet meer gebruikt worden. Vervolgens krijgt de controller van de SSD opdracht om deze gebieden alvast te wissen, zodat er zonder vertraging weer op geschreven kan worden.

Terug naar de nieuwe IOBit Smart Defrag 5.

Changelog
+ Nieuwe Defrag Engine ondersteunt multithreading voor ultrasnelle, stabiele en efficiënte defragmentatie.
+ Nieuwe Smart Defragmentatie en Optimalisatie Technologie voor de beste prestaties.
+ Opgegeven bestanden worden tijdens het opstarten gedefragmenteerd voor meer grondige en doeltreffende defragmentatie.
+ Smart Defrag 5 ondersteunt het defragmenteren van grote bestanden om de lees- en schrijfsnelheid en de duurzaamheid van harde schijven te verbeteren.
+ Toegevoegde Beschikbare Ruimte Defragmentatie maximaliseert schijf prestaties
+ Toegevoegde Stille Modus waarin de gebruiker zelf kan kiezen welke bestanden in de stille modus gedefragmenteerd moeten worden.
+ Ondersteund Automatische defragmentatie in de slaapmodus.
+ Toegevoegd Automatische Updates zodat uw Smart Defrag altijd up-to-date blijft.
+ Nieuwe interface voor betere gebruikservaring.
+ Ondersteund meer dan 30 talen.
* En nog veel meer.
Hoewel ik zelf mijn schijven nooit via een tool defragmenteer, natuurlijk wel een test uitgevoerd.
Mijn (normale) harde schijf bleek behoorlijk gefragmenteerd,
zodat ik mooi mijn partities eens onder handen kon laten nemen.
De interface van Smart Defrag is echt bijzonder prettig en overzichtelijk, met alle functies binnen handbereik. De Slimme Defrag van mijn partities verliep vlot en je krijg duidelijk te zien wat en waar iets gebeurd en wat de voortgang is.
Mijn SDD wordt automatisch door Windows onderhouden en die heb ik daarom buiten beschouwing gelaten,
hoewel Smart Defrag wel over een TRIM-functie beschikt.

Of mijn toch al supersnelle laptop nu nog echt veel sneller is geworden weet ik niet, maar de meest gebruikte bestanden zijn weer keurig als gedefragmenteerde hele bestanden opgeslagen en dat is natuurlijk altijd goed ;-)

Wil je de nieuwe Smart Defrag 5 voor 6 maanden lang inclusief de Pro-functies proberen,
kun je dat door hieronder te reageren aangeven, waarna je via een privébericht één van de 50 licentiecodes krijgt toegestuurd.

IOBit Smart Defrag website
Smart Defrag downloaden via AfterdawnVorige Volgende  

1 reacties

19.4.2016 23:34

Reacties zijn opgeschoond ...

Dit bericht is bewerkt nadat het is gepost. Laatste bewerking was om 29 okt. 2018 @ 15:47

Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief