AfterDawn: Nieuws

VeraCrypt als opvolger van TrueCrypt

Geschreven door Marco Korthout @ 23 sep. 2014 4:20

VeraCrypt als opvolger van TrueCrypt TrueCrypt stopte er in mei van dit jaar onverwacht mee. Een mededeling op hun website en het advies en een handleiding om over te stappen op BitLocker. TrueCrypt zou niet meer veilig zijn was het verhaal. Dat laatste is vooralsnog onzin en je kunt de voorlaatste volledig functionele versie 7.1a nog gewoon bij ons downloaden en gebruiken.
De originele TrueCrypt is dood, maar de bronbestanden leven natuurlijk nog door. Zo is er een team bezig met een opvolger met de naam CipherShed, waarvan de eerste alpha-versie binnenkort verwacht wordt.

Ook het beveiligingsbedrijf Idrix heeft een eigen opvolger uitgebracht, VeraCrypt. Deze encryptiesoftware ziet er qua interface exact uit als TrueCrypt en met de werking ervan is het niet anders. Wel zijn er op het gebied van de encryptie een aantal verbetering toegepast waardoor de huidige en toekomstige brute-force aanvallen geen kans van slagen hebben.Net als bij TrueCrypt kun je een volledige schijf of (systeem)partitie voorzien van encryptie en kun je kluisbestanden aanmaken en daar een stationsletter aan toewijzen. De laatste optie is voor de meeste mensen het meest interessant.
Je kunt op diverse opslagmedia, een interne of externe harde schijf of USB-stick, een speciale opslagruimte maken (een zogenaamde VeraCrypt volume of kluisbestand) waarvan de toegang is afgeschermd met een beveiligingscode en waarvan de inhoud onzichtbaar en die dankzij de encryptie goed versleuteld is.

Pas als de beveiligingscode correct is ingevoerd zal VeraCrypt deze opslagruimte voor gebruik vrijgeven en Windows 'opdragen' de ruimte beschikbaar te stellen door er een stationsletter aan toe te kennen. Daarna kun je op de gebruikelijke Windows-manier de opslagruimte inrichten door er mappen en bestanden in te
plaatsen.

Kluisbestanden zijn te beveiligen met een wachtwoord, één of meerdere sleutels (zogenaamde keyfiles) of een combinatie van wachtwoord en keyfile(s). De complexiteit van de beveiligingscode kun je zelf bepalen.

VeraCrypt is meertalig, wanneer je in het menu naar Settings > Language... gaat kun je de Nederlandse taal selecteren.
Het aanmaken van een kluisbestand (VeraCrypt Volume) gaat zoals al eerder aangehaald exact hetzelfde als bij TrueCrypt. Hieronder zie je de stappen in de vorm van screenshots. Alle vensters geven zelf voldoende informatie, keurig in het Nederlands, op een paar vensters na.


Een versleutelde volume aanmaken met VeraCrypt gaat vrij gemakkelijk, je wordt aan de hand van wizard-achtige vensters langs het proces geleid. Een volume aanmaken, naam en locatie van bestand opgeven, encryptie opties, volumegrootte instellen, wachtwoord opgeven, formatteren. Waarna je het aangemaakte bestand kunt mounten (koppelen) om het te gebruiken als een virtueel station.
Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.VeraCrypt downloaden
Website VeraCrypt
Website TrueCrypt
TCnext

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief