AfterDawn: Nieuws

Kamervragen over Popcorn Time

Geschreven door Marco Korthout @ 6 sep. 2014 1:11

Kamervragen over Popcorn Time Het kan niemand ontgaan zijn dat Popcorn Time, de illegale Netflix, bijzonder populair is, zo ook onze Tweede Kamer niet. Terwijl velen met smart wachten op de aankomende Popcorn Time iOS-app, heeft Van Wijngaarden (VVD) vragen gesteld aan Fred Teeven, Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de illegale Popcorn Time.
Met al die problemen en uitdagingen in Nederland en de wereld is het toch knap dat ze in onze Tweede Kamer toch nog tijd hebben om zich druk te maken over een individueel softwareprogramma. Maar goed, het mag niet.

Het zal lastig worden voor Teeven om het gebruik tegen te gaan. Veel internetters maken tegenwoordig gebruik van een VPN-service om hun privacy veilig te stellen en om blokkades te omzeilen. En voor diegenen die niet over een VPN beschikken heeft Time4Popcorn één van de meest gebruikte Popcorn Time klonen, een gratis ingebouwde VPN aan boord.
Wellicht valt er iets aan de bewustwording te doen, zoals je wel in andere landen ziet.

Het gebruik van Popcorn Time was eigenlijk ook al verboden voor het downloadverbod. Tijdens het streamen wordt er namelijk ook data geüpload en dat mocht al langer niet.Hieronder de vragen van het lid Van Wijngaarden (VVD) aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over het bericht dat het gebruik van de illegale filmdienst Popcorn Time in Nederland sterk groeit (ingezonden 4 september 2014).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht Illegale filmdienst Popcorn Time groeit als kool in Nederland en van het fragment in RTL Nieuws op 1 september 2014?

Vraag 2
Bent u van mening dat deze dienst oneerlijke en valse concurrentie levert met legale downloaddiensten en acteurs en andere filmmakers financieel benadeelt en aantast in hun rechtspositie?

Vraag 3
Deelt u de opvatting dat voornoemde illegale filmdienst in Nederland juridisch niet of slechts lastig kan worden bestreden nu deze buiten Nederland gevestigd zijn? Bent u van mening dat een aanpassing van wetgeving wenselijk is om deze aanpak beter te faciliteren? Bent u voorts van mening dat het wenselijk is om nadrukkelijk ook niet-juridische oplossingen te zoeken?

Vraag 4
Kunt u best practices noemen uit andere landen die bijdragen aan het bewust maken van consumenten van de keuze die zij hebben tussen legale en niet-legale downloaddiensten? Wat vindt u in dat verband van de vrijwillige samenwerking die marktpartijen in het Verenigd
Koninkrijk zijn aangegaan, waarbij consumenten bij hun bezoek aan een illegale downloadsite worden gewezen op hun keuzemogelijkheid voor een legaal aanbod zonder dat deze gegevens worden bewaard of worden doorgegeven aan derden?


Vraag 5
Kunt u deze vragen beantwoorden voor het Algemeen overleg over auteursrecht op 24 september 2014?

Kamervragen

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief