AfterDawn: Nieuws

4chan met DMCA-beleid dankzij The Fappening

Geschreven door Marco Korthout @ 4 sep. 2014 1:08

4chan met DMCA-beleid dankzij The Fappening 4chan is een populair Engelstalig internetforum met meer dan 900 miljoen berichten en miljoenen bezoekers per dag, opgericht in 2003. Op 4chan kunnen bezoekers volledig anoniem afbeeldingen en reacties plaatsen over alle denkbare onderwerpen. 4chan is vooral een imageboard waar het draait om het plaatsen en becommentariëren van afbeeldingen. Om een thread te starten zul je daarom ook eerst een afbeelding moeten uploaden.
De site is gebaseerd op het Japanse internetforum Futaba Channel en is onderverdeeld in verschillende subfora, 'boards' genaamd. De boards zijn onderverdeeld in verschillende categorieën.

De meeste boards zijn beperkt van 11 tot 16 pagina's. De threads met de meest recente activiteit staan op de eerste pagina. Zolang er geen activiteit is op een thread verschuift de thread richting de laatste pagina, waarna de thread uiteindelijk volledig en voorgoed van 4chan verdwijnt als er geen nieuwe berichten in worden gepost. De berichten worden dus niet opgeslagen in een database, weg is weg.
Het meest populaire board is het Random board, dat /b/ genoemd wordt.4chan is vooral bekend geworden door de daar ontstane internetmemes en natuurlijk het hackerscollectief Anonymous, die vanuit daar als een groep anonieme mensen gecoördineerde acties uitvoerden op het internet.

De laatste dagen echter staat 4chan vooral in het nieuws door The Fappening.
Iedereen heeft ze nu wel langs zien komen, gestolen foto's uit de iCloud van bekende sterren. Of het nu een lek was in de iCloud of dat deze door gewone brute force aanvallen zijn buitgemaakt, daar wordt heel veel over geschreven. Vaststaat eigenlijk wel dat de oorsprong hiervan te vinden is op 4chan, net zoals destijds met de gecoördineerde aanvallen van Anonymous.

Bezoekers van 4chan kwamen ook al snel met de naam The Fappening, van 'happening' en 'fapping' (masturberen). En hoewel alle afbeeldingen snel weer verdwijnen op 4chan, zijn er natuurlijk bezoekers die alle foto's en video's verzameld hebben en deze weer verspreiden via bittorrent en het usenet. The Fappening, het pakketje met de foto's, is al meer dan een miljoen keer via bittorrent gedownload.

De beroemdheden op die foto's gaan iedereen die de foto's verspreiden voor de rechter slepen en de FBI is een onderzoek gestart. En ondanks het feit dat inbreukmakend materiaal na korte tijd automatisch verwijderd wordt, heeft 4chan nu toch maar een officieel DMCA-beleid ingesteld, met een echte DMCA-agent, de man (of vrouw) die als contactpersoon fungeert.

Op grond van de DMCA kan men de eigenaar van een website sommeren inbreukmakende inhoud te verwijderen, een zogenaamde takedown notice. Een van de kritiekpunten op de wet is dat het rechthebbenden erg gemakkelijk gemaakt wordt een takedown notice te versturen, zelfs als er in het geheel geen inbreuk gemaakt wordt. Als de eigenaar van een website een takedown notice ontvangt, is het in zijn belang het niet aan te vechten, want als het materiaal wordt verwijderd kan hij niet aansprakelijk gesteld worden.

Bronnen:
4chan
Torrentfreak
Digital Millennium Copyright Act

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief