AfterDawn: Nieuws

Tribler, een anonieme BitTorrent-client door ingebouwd Tor-netwerk

Geschreven door Marco Korthout @ 2 sep. 2014 17:02

Tribler, een anonieme BitTorrent-client door ingebouwd Tor-netwerk Onderzoekers aan de TU van Delft hebben vandaag de eerste publieke test online gezet van hun anonieme BitTorrent client Tribler. Met de nieuwste versie kunnen gebruikers hun bestanden nog veiliger uitwisselen, zonder dat hun IP-adres wordt prijsgegeven. De onderzoekers gaven in 2012 al te kennen aan de volledig anonieme BitTorrent-client te werken met eigen Tor-netwerk.
Wij gaan de internet privacy naar het volgende niveau tillen.
zeiden ze een paar jaar geleden.

Tribler is gebaseerd op pure peer-to-peer communicatie dat geen tussenkomst vereist van centrale servers. In de plaats daarvan communiceert de client, geïnstalleerd op de computer van de gebruikers, rechtstreeks met andere PC's waarop Tribler actief is. Tribler werkt zelfs als alle BitTorrent sites niet beschikbaar zouden zijn.
Anonimiteit is de volgende stap in de ontwikkeling.
En de eerste grote stap is vandaag gezet.Het grootste probleem tegenwoordig met BitTorrent is het gebrek aan anonimiteit. Zonder een VPN of proxy kunnen alle downloads eenvoudig worden gekoppeld aan een individuele internetverbinding.

Het Tribler team hoopt dit probleem op te lossen met een ingebouwd Tor-netwerk, waarmee alle data langs een serie peers gestuurd wordt. Gebruikers van Tribler worden hiermee hun eigen Tor-netwerk en helpen mekaar door hun IP-adressen te verbergen via versleutelde proxy's.

Voorlopig achten de onderzoekers 3 proxy-lagen tussen de zender van de data en ontvanger. Het minimaliseert het risico gemonitord te worden door een kwaadwillige peer en verbetert de privacy significant.


Afbeelding via Torrentfreak


De eerste proxy-laag versleutelt de data en ieder volgende proxy voegt daar nog een encryptielaag aan toe. Jij bent de enige die deze 3 encryptielagen correct kan ontsleutelen. Hierdoor kunnen proxy's die gebruikers bespioneren weinig schade aanrichten.

Het Tor-netwerk is volledig functioneel, maar is echter voorlopig beperkt tot een 50MB testbestand, die bij het eerste gebruik van Tribler automatisch via Tor wordt gedeeld. Op deze wijze kunnen de onderzoekers nog verder testen en verbeteringen aanbrengen voor de final release volgende maand.

En Dr. Pouwelse, hoofdontwikkelaar van Tribler zei het 2 jaar geleden al:
De enige manier om het offline te halen, is door het internet uit te schakelen.

Tribler downloaden


Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief