AfterDawn: Nieuws

Edward Snowden mag komende 3 jaar in Rusland verblijven

Geschreven door Marco Korthout @ 7 aug. 2014 16:55

Edward Snowden mag komende 3 jaar in Rusland verblijven

Klokkenluider Edward Snowden, voormalig medewerker van de CIA en de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, kan de komende 3 jaar in Rusland blijven wonen. De tijdelijke verblijfsvergunning die Snowden het afgelopen jaar had, verliep op 1 augustus.
Snowden is verantwoordelijk voor het lekken van tienduizenden stukken van de Amerikaanse geheime dienst. Op 14 juni 2013 werd op last van het FBI een arrestatiebevel wegens spionage tegen de klokkenluider uitgevaardigd.

Op het moment van zijn eerste onthullingen verbleef Snowden in een hotel in Hongkong. Toen hij daar gearresteerd dreigde te worden op verzoek van de VS, nam hij op 23 juni een vlucht naar Moskou. Later die dag zou blijken dat hij ondertussen politiek asiel had aangevraagd in Ecuador, zo bevestigde de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken. Ook Julian Assange, de man achter WikiLeaks, vroeg eerder asiel aan in Ecuador aangezien dat land geen uitleveringsakkoord heeft met de Verenigde Staten betreffende politieke misdrijven.WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft meegedeeld dat de onthullingen over spionageprogramma's van de VS zullen doorgaan, ongeacht wat er met Snowden gebeurt. Snowden heeft versleutelde kopieën van de documenten gemaakt, die reeds zijn verspreid.

Landen die Snowden eventueel asiel willen verlenen zijn Nicaragua, Venezuela en Bolivia. Op 9 juli 2013 heeft hij het aanbod voor asiel in Venezuela geaccepteerd. Hij verbleef op dat moment in de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. Een vlucht naar Zuid-Amerika is problematisch, onder meer omdat zijn paspoort door de Verenigde Staten is ingetrokken.
Op 1 augustus 2013 kreeg Snowden een tijdelijk politiek asiel van één jaar in Rusland.

Anatoly Kucherena, Snowden's advocaat:
Hij mag vrij door het land en naar het buitenland reizen en tot maximaal 3 maanden in het buitenland verblijven

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief