AfterDawn: Nieuws

Cryptolocker-slachtoffers krijgen via gratis dienst gegijzelde bestanden terug

Geschreven door Marco Korthout @ 6 aug. 2014 14:36

Cryptolocker-slachtoffers krijgen via gratis dienst gegijzelde bestanden terug Hoewel afgelopen juni een Cryptolocker-bende werd opgepakt en hun botnet werd neergehaald, hebben nog heel veel slachtoffers geen toegang tot hun met cryptolocker versleutelde bestanden. Voor hen is er nu een gratis oplossing om alsnog hun gegijzelde bestanden terug te krijgen.
Het Amerikaanse databeveiligingsbedrijf FireEye biedt in samenwerking met het Nederlandse Fox-IT een gratis service aan om de slachtoffers van de CryptoLocker-ransomware weer toegang te geven tot hun 'gegijzelde' bestanden.

Tijdens de grote operatie van de FBI waarbij de botnet werd uitgeschakeld, werden bij toeval de privésleutels onderschept door Fox-IT en FireEye. De beide bedrijven hielde een deel van de infrastructuur in de gaten. Toen de FBI GameOver Zeus uit de lucht haalde waren nog 155.000 computers met CryptoLocker besmet.

Via de website decryptcryptolocker.com kunnen slachtoffers van CryptoLocker weer eenvoudig toegang krijgen tot hun bestanden.
Zij hoeven alleen hun e-mailadres in te vullen en een door cryptolocker versleuteld bestand te uploaden.
Aan de hand van het geuploade bestand wordt vervolgens de privésleutel teruggestuurd waarmee gebruikers de overige bestanden kunnen ontsleutelen. Elke computer vereist een andere sleutel.Geadviseerd wordt om een bestand te uploaden dat geen gevoelige informatie bevat.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief