AfterDawn: Nieuws

Verkoop tweedehands e-books via website Tom Kabinet mag vooralsnog doorgaan.

Geschreven door Marco Korthout @ 24 jul. 2014 18:49

Verkoop tweedehands e-books via website Tom Kabinet mag vooralsnog doorgaan. Tom Kabinet, een online shop voor 2de hands e-books, is door de uitgevers (het NUV en GAU) gedaagd in een kort geding, dat op donderdag 10 juli jl. heeft plaatsgevonden. Daarbij heeft de rechter besloten de eisen van het NUV / GAU te verwerpen. Tom Kabinet mag dus vooralsnog doorgaan!! Het kan namelijk niet worden uitgesloten dat voor e-books dezelfde regels gelden als voor papieren boeken, die tweedehands mogen worden verkocht. Het UsedSoft arrest, met betrekking tot de verkoop van tweedehands software, is mogelijk ook van toepassing op de verkoop van e-books. De rechter stelt verder heel nadrukkelijk dat hierover desgewenst prejudiciële vragen gesteld kunnen worden.
Tom Kabinet gaat er op basis van recente rechtspraak vanuit dat een eenmaal "legaal" gekocht e-book mag worden doorverkocht als er maar 1 kopie van dat exemplaar in omloop blijft. Verkoop je een e-book via tomkabinet.nl dan stelt Tom dus als voorwaarde dat je je eigen kopie van dit e-book direct wist. Zo ver als dat technisch mogelijk is, checkt Tom dit. Je kunt een e-book daardoor niet twee maal verkopen via de site. Tom gebruikt validatiescans om e-books met virussen te weren.En eigen watermerken, om te voorkomen dat gebruikers hun e-books illegaal op internet posten. Elk e-book dat via Tom Kabinet wordt verkocht krijgt een nieuw watermerk, met zichtbare en onzichtbare elementen. Belandt zo'n ebook op internet in het illegale circuit, dan kan Tom het watermerk herleiden naar degene die hiervoor verantwoordelijk is. Verkoop je een ebook via Tom Kabinet, dan zorgt dit watermerk ervoor dat jij nooit verantwoordelijk gesteld kan worden voor illegale handelingen van anderen, met dit ebook.
Auteurs ontvangen geen royalty's op tweedehandse verkoop. Tom verdient per verkocht e-book met aftrek van de kosten voor betalingsverkeer, watermerken, beveiliging en afschrijving op investeringen ongeveer 0,10€ en wil hiervan 0,05€ doneren aan de rechthebbenden van het oorspronkelijke e-book. Omdat een e-book vele malen tweedehands kan worden doorverkocht, krijgt de rechthebbende vele malen deze donatie. Op deze manier wil Tom delen in de eventuele winst.

De donatie wordt verstrekt aan rechthebbenden die als tegenprestatie elke nieuwe uitgave snel na publicatie beschikbaar maken voor de gebruikers van Tom Kabinet. U biedt deze nieuwe uitgave dan zelf tweedehands aan, maar in beperkte oplage (100 stuks). De eerste 100 gebruikers van de site die dit e-book op www.tomkabinet.nl spotten, hebben een buitenkansje. De rest moet wachten tot er meer boeken beschikbaar komen, of het e-book nieuw aanschaffen – en later verkopen. Het is op deze manier voor u een PR instrument.

Tom Kabinet
Webshop voor 2de hands e-books
Uitspraak uitgevers vs Tom Kabinet
Verkoop tweedehands e-books via website Tom Kabinet.
UsedSoft-uitspraak
Verhandeling van gebruikte licenties voor computerprogramma's door downloaden van internet.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief