AfterDawn: Nieuws

Avast: niet alle data worden gewist op je Android na een reset

Geschreven door Marco Korthout @ 12 jul. 2014 12:30

Avast: niet alle data worden gewist op je Android na een reset Avast, ontwikkelaar van beveiligssoftware voor mobiel en desktop, beweert dat Android's ingebouwde terug-naar-fabrieksinstellingen resetoptie niet helemaal betrouwbaar is bij het echt wissen van je persoonlijke gegevens.
Wanneer gebruikers van een Android smartphone of tablet hun apparaat verkopen, omruilen of weggeven, zullen zij het apparaat terugzetten naar fabrieksinstellingen, met de bedoeling alle persoonlijke en gevoelige data te wissen. Het blijkt, volgens Avast, dat dat niet altijd het geval is.

Het bedrijf heeft 20 gebruikte Android smartphones aangeschaft via eBay en was in staat om 40.000 foto's (inclusief 250 naakt-selfies van mannen en 750 van naakte vrouwen), 750 e-mails en teksten, 250 contacten en zelfs de identiteiten van vier eigenaren te achterhalen.

Avast mobile division president Jude McColgan zegt dat de resets alleen maar "op de applicatielaag" werken, terwijl gebruikers er van uitgaan dat echt alle data uitgewist wordt en er een schone fabrieksinstallatie uitgevoerd wordt. Het bedrijf heeft voor het herstellen van de data gewoon gangbare forensic tools en drive imaging programma's als FTK Imager gebruikt.In hun rapport staat o.a.:
"Alhoewel het op het eerste gezicht lijkt dat de phones grondig zijn gewist, konden we in korte tijd een heleboel privédata terughalen. In de meeste gevallen, kwamen we tot de low-level analyse, waarmee we SMS en chat-berichten konden herstellen."

Nu is het natuurlijk wel zo dat de gemiddelde gebruiker niet weet hoe hij met drive imaging programma's moet werken om de gewiste data te herstellen, toch is het een geen prettig gevoel dat het überhaupt zo relatief eenvoudig is.

Avast beveelt (natuurlijk) haar eigen Mobile Security applicatie met Anti-Theft app aan om wel op een veilige manier je privédata van je smartphone te verwijderen.

Bron
Avast

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief