AfterDawn: Nieuws

Google's WebP-formaat voor afbeeldingen maakt YouTube veel sneller

Geschreven door Marco Korthout @ 24 mrt. 2014 11:21

Google's WebP-formaat voor afbeeldingen maakt YouTube veel sneller

Google gebruikt nu voor de afbeeldingen van de YouTube haar eigen WebP-formaat, waardoor de website veel sneller zou moeten zijn. Google gebruikt het WebP-formaat nu alweer een tijdje in de Play Store.
Op het weblog:
Het WebP team van Google richt zich op het verbeteren van het web door kleinere, sneller ladende afbeeldingen. We zien dat WebP hoog scoort in vergelijking met andere moderne beeldformaten, maar dat ons team nog steeds hard werkt aan WebP om het nog sneller en veelzijdiger te maken. Een paar maanden geleden hebben we ondersteuning voor animatie aan het WebP-formaat in Chrome toegevoegd. De recente release van libwebp 0.4.0, momenteel te vinden in de Chrome Beta channel, is een hoogtepunt van diverse encoder en decoder optimalisaties dat de encoding van lossless afbeeldingen tweemaal zo snel maakt en de lossless decode-tijd verkort met 25%.

WebP-formaat


WebP is een vrij bestandsformaat voor het opslaan van afbeeldingen. Het maakt gebruik van beeldcompressie. Het formaat is ontwikkeld door Google en maakt afbeeldingen gemiddeld 39% kleiner dan beelden opgeslagen met de veelgebruikte standaard JPEG-compressie. WebP is gebaseerd op de enkele afbeeldingscompressie voor frames die ook gebruikt wordt door het open videoformaat WebM. De afbeelding wordt vervolgens ingesloten in een RIFF-container. Programma's om PNG- en JPEG-bestanden te converteren naar WebP zijn beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Er is ook een op zichzelf staande codec voor Windows en broncode beschikbaar.
WebP ondersteunt animatie (zoals GIF-bestanden), ICC-profielen, XMP-metadata en tiling (betegelen).Officiële WebP website
Conversietools voor WebP

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief