AfterDawn: Nieuws

Gratis VPN via VPN Gate Academic Experiment Project

Geschreven door Marco Korthout @ 24 nov. 2013 14:55

Gratis VPN via VPN Gate Academic Experiment Project Een vrij internet is allang niet meer, steeds meer websites worden op last van een rechter of overheid geblokkeerd en geheime diensten als de NSA luisteren alles en iedereen af. Niet alleen in landen als China en Iran, maar ook in Europa en ons eigen kikkerlandje. Gelukkig bestaan er middelen om de censuur en afluisterpraktijken te omzeilen.
Een collega van mij woont in Duitsland, waar je behoorlijke boetes kunt krijgen voor het downloaden van muziek of films. De activiteiten op het net worden daar met IP-adres voor een bepaalde tijd verplicht bewaard en zodra jouw kinderen bijvoorbeeld af en toe eens een ceedeetje downloaden van hun favoriete band, kunnen de platenmaatschappijen, wanneer zij het illegaal downloaden aan jouw IP-adres kunnen koppelen, via de officiële kanalen vette boetes op laten leggen.
Had hem uitgelegd dat hij het beste gebruik kon maken van een VPN, althans dat probeerde ik. Volgens mij vond hij het allemaal wel een beetje abakadabra. Hem wat eenvoudige VPN-programma's aanbevolen als TunnelBear en Hotspot Shield, waarbij je geen ingewikkelde configuraties hoeft in te stellen en die op zich prima werken, ondanks de advertenties en beperkingen van de gratis versies.Verder kun je met de speciale webbrowser PirateBrowser bijvoorbeeld of via Tor geblokkeerde sites als The Pirate Bay bezoeken.Maar VPN kan ook gemakkelijk dankzij het VPN Gate Academic Experiment Project van de Tsukuba Universiteit in Japan. Het is een studieproject met als doel meer te leren over Global Distributed Public VPN Relay Servers. En daarvoor heeft de Universiteit een applicatie ontwikkeld waarmee je gemakkelijk je internetactiviteiten langs een van de gratis VPN-servers kunt laten gaan. Hierdoor wordt je echte IP-adres verborgen gehouden en wordt het IP-adres die je krijgt toegewezen van de gebruikte VPN-server gebruikt.
Redelijk anoniem dus.
Niet aanmelden of registreren, geen beperkingen en gratis.

Via de VPN Gate kun je
✔ Beperking door overheden omzeilen om onbeperkt in andere landen websites te bezoeken (bv. YouTube).
✔ Je echter IP-adres camoufleren.
✔ Wifi-verbindingen beveiligen met sterke encryptie.

Er worden diverse protocollen ondersteund, zoals L2TP/IPsec, SSTP en het populaire OpenVPN, echter de SSL-VPN optie werkt het beste. Hiervoor ben je de gratis Windows client SoftEther VPN nodig. De client (ook ontwikkeld door de Universiteit en zal uiteindelijk als open-source worden vrijgegeven) biedt SSL-VPN tunneling via HTTPS om eenvoudiger NAT's en firewalls te omzeilen. Je krijgt er een handige plug-in bij die een lijst weergeeft met alle beschikbare VPN servers van VPN Gate. Via deze lijst kun je gemakkelijk, met één klik een VPN-verbinding activeren, verbinding verbreken of wisselen tussen de verschillende VPN's.
Geen complexe configuraties en instellingen (optie is wel aanwezig voor geavanceerde gebruikers).Eigenlijk niet nodig, maar hieronder een kleine handleiding door de installatie.

1. De client downloaden en installeren.
2. Start de SoftEther VPN Client.3. Dubbelklik op "VPN Gate Public VPN Relay Servers" voor de lijst met beschikbare VPN-servers.4. Selecteer een van de VPN-servers en klik op de [Connect to the VPN Server] knop.5. Selecteer het bovenste protocol (aanbevolen).6. Je kunt nu internetten via een VPN.Via het pictogram in het systeemvak kun je nu snel VPN inschakelen, uitschakelen of wisselen.

Kortom, zoek je een gratis VPN-mogelijkheid zonder dat je lastig wordt gevallen met reclame of registratieverplichting, dan is de SoftEther VPN Client zeker een goede optie.
Bekijk de lijst met VPN-servers en meer.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief