AfterDawn: Nieuws

Mobiele Ubuntu beschikbaar.

Geschreven door Marco Korthout @ 20 okt. 2013 17:40

Mobiele Ubuntu beschikbaar.

Ubuntu 13.10 (aka Saucy Salamander), is nu beschikbaar en is daarmee de eerste echte mobiele Linux distributie.
Hoewel de distro ondersteuning biedt voor smartphones en tablets, zijn er nog geen Ubuntu mobiele apparaten beschikbaar. Moederbedrijf Canonical werkt momenteel samen met verschillende partners om Ubuntu smartphone's in 2014 op de markt te krijgen. En verder zijn er al een paar Nexus apparaten die nu al op de software zouden kunnen draaien.

Zoals met alle nieuwe besturingssystemen heeft ook de nieuwe Ubuntu te maken met het feit dat er praktisch nog geen native mobiele apps beschikbaar zijn en verder kan Ubuntu Touch niet worden uitgevoerd als een volledige desktop versie met HDMI.

Canonical zegt dat dit komt doordat de mobiel-vriendelijke weergaveserver, Mir, nog niet helemaal geschikt is voor een volledige desktop versie. Het bedrijf geeft aan dat door "openstaande technische problemen" deze feature pas in de release van April's 14.04 zal zitten."De desktop ondersteunt op dit moment niet volledig de nieuwe grafische architectuur die nu is geactiveerd op het phone OS," zegt Richard Collins, Canonical's productmanager voor mobiel, en daar aan toevoegend(via GigaOm). "Het is iets waar wij snel naar toe werken."

"Momenteel proberen wij om Mir draaiende te krijgen in [de 14.04] release, mogelijk eerst als een specifieke release voor fabrikanten die in de positie zijn hardware te produceren met dezelfde grafische architectuur. De volledige release, met een volledig open codebase, zal beschikbaar zijn vanaf 14.04 en hoger."

Deze nieuwe Ubuntu kun je hier downloaden.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief