AfterDawn: Nieuws

20th Century Fox achter ongeduldige 'Homeland' fans aan.

Geschreven door Marco Korthout @ 26 sep. 2013 12:41

20th Century Fox achter ongeduldige 'Homeland' fans aan.

In Nederland is het niet verboden om voor privégebruik films en tv-series te downloaden. In Duitsland daarentegen wel, uploaden en downloaden kan je daar fikse boetes opleveren. Bij onze oosterburen zijn de internetabonnees verantwoordelijk voor alle activiteiten die plaatsvinden via hun IP-adres.
Geen moeilijk bewijslast, bij constatering van illegale activiteiten gewoon betalen. Veel Duitse huishoudens zijn daardoor al in de financiële problemen gekomen, doordat hun kinderen illegaal muziek downloaden bijvoorbeeld.

Aha! dachten de grote Hollywood studio's als 20th Century Fox, Universal Pictures en Warner Bros Entertainment, daar kunnen we wel wat mee. Die zijn nu actief op het internet aan het surveilleren om iedere illegale Duitse downloader voor de rechter te slepen.

Ze maken daarbij gebruik van dezelfde middelen als in de VS. In de VS krijgen de illegale bestandsdelers te maken met een waarschuwingssysteem en eventueel een boete van $20. In Duitsland zijn de piraten een stuk minder af. Daar stuurt 20th Century Fox bijvoorbeeld de vermeende illegale downloaders een rekening van 726 euro voor het downloaden van één enkele aflevering van de tv-serie Homeland.Pittige prijs voor één aflevering, terwijl een heel seizoen op iTunes maar €26.99 (SD) of €31.99 (HD) kost.

In Duitsland is er op dat gebied ook geen mogelijkheid om in verweer te gaan. De IP-adressen worden daar maar één week bewaard, om de privacy te beschermen van de gebruikers. Met als gevolg dat bij constatering vrijwel automatisch de IP-adressen worden doorgegeven. 's Morgens een filmpje gedownload en dezelfde dag al via de officiële kanalen een keurige bekeuring verstuurd. Er komt geen rechter meer aan te pas.

Gemakkelijk geld verdienen voor de auteursrechthebbenden.
Het zou daarom best wel eens zo kunnen zijn dat de filmstudio's bewust hun films en tv-series veel later in Duitsland uitbrengen dan in de andere delen van de wereld.
Vooraf nog wat extra inkomsten genereren.Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief