AfterDawn: Nieuws

Nieuw Google rapport toont landen met de meeste onveilige websites

Geschreven door Marco Korthout @ 26 jun. 2013 16:02

Nieuw Google rapport toont landen met de meeste onveilige websites

Google heeft een nieuwe sectie toegevoegd aan haar Transparency Report (transparantierapport), met daarin het aantal onveilige websites per land. Deze websites zijn bronnen van malware en phishing aanvallen.
In het blogbericht van Google staat dat Google in 2006 begonnen is met het "safe browsing" programma, waarin Google de websites die besmet zijn met malware in kaart begon te brengen en de bezoekers ook daadwerkelijk waarschuwde dat ze een waarschijnlijk besmette site wilde bezoeken. Om dit programma verder uit te breiden heeft men de sectie Safe Browsing aan het Transparantierapport toegevoegd.

Via het Transparantierapport probeert Google een beetje openheid te scheppen als het gaat om:
 • Realtime en historisch verkeer naar Google-services over de hele wereld;
 • Het aantal verwijderingsverzoeken dat ze ontvangen van auteursrechteigenaren of overheden;
 • Het aantal verzoeken om gebruikersgegevens dat ze ontvangen van overheidsinstanties en rechtbanken.  Nu aangevuld met Safe Browsing, met veel informatie, waarschuwingen en statistieken over het gebruik van malware en phishing.


  Van de Safe Browsing pagina:
  Safe Browsing scant miljoenen websites om sites te identificeren die malware installeren zonder medeweten van de gebruiker. We ontdekken en categoriseren deze sites op basis van AS-nummers (Autonoom Systeem), waarvan er duizenden bestaan op internet.

  Deze gegevens maken deel uit van onze activiteiten om een veiliger en betrouwbaarder internet te ondersteunen. Door informatie uit onze scans te delen, hopen we samenwerking te stimuleren tussen degenen die malware bestrijden.


  Onveilige sites vallen in twee categorieën, die beide een bedreiging vormen voor de privacy en veiligheid van gebruikers:

  1. Malwaresites bevatten code om schadelijke software te installeren op computers van gebruikers. Hackers kunnen deze software gebruiken om persoonlijke of gevoelige informatie van gebruikers te verzamelen en verzenden.
  2. Phishingsites doen alsof ze legitieme sites zijn, die echter gebruikers zodanig misleiden dat deze hun gebruikersnaam en wachtwoord invoeren of andere persoonlijke informatie delen. Algemene voorbeelden zijn webpagina's die zich voordoen als legitieme websites van banken of online winkels.

  Mooi is de wereldkaart, die wanneer je met de muis over een land navigeert, aangeeft welk percentage van de gescande sites malware bevatten. In Nederland is dat toch nog altijd 9 procent, en dat is eigenlijk best veel.  Niet Rusland (8%) of China (5%) in de top zoals de meesten eigenlijk zouden verwachten maar India (15%), Mexico (12%) en Chili (11%) en in Europa zijn dat Hongarije (15%) en Bosnië (16%). De VS doet het helemaal netjes met maar 2 procent.  Google geeft wel aan dat de data "niet allesomvattend is en het beste kunnen worden gezien als een indicator voor het wereldwijde malware probleem."
  Bekijk de heat map hier.
 • Vorige Volgende  
  Op dit artikel kun je niet reageren.

  Nieuwsarchief