AfterDawn: Nieuws

Forumlid in hoger beroep veroordeeld tot 3 maand voorwaardelijk

Geschreven door Marco Korthout @ 16 apr. 2013 14:29

Forumlid in hoger beroep veroordeeld tot 3 maand voorwaardelijk De bewuste man verspreidde auteursrechtelijk materiaal via een zogenaamd FXP board. Via dergelijke boards wordt opslagruimte uitgewisseld van FTP-servers, al dan niet gehackt. De leden krijgen een account toegewezen nadat ze hun betrouwbaarheid hebben bewezen.
Nu is de man door het hof niet veroordeeld voor computervredebreuk of auteursrechtinbreuk, maar voor artikel 140 Sr, het deelnemen aan een criminele organisatie. En dat is redelijk uniek.

Medeverdachte heeft verklaard dat het forum een soort FXP-board is met als doel films zo snel mogelijk te verspreiden. Het gaat er (ook) om wie als eerste een nieuwe release plaatst. Hiermee krijgt deze persoon de meeste punten. Met de oudere "warez" (een verzamelnaam voor auteursrechtelijk beschermd werk dat illegaal wordt verspreid) en als post wordt verwijderd of afgekeurd kreeg men minder punten. Op grond van al het vorenstaande acht het hof het forum een samenwerkingsverband van voldoende structuur en duurzaamheid om te kunnen spreken van een organisatie als bedoeld in artikel 140 Sr.Vast staat dat het forum het oogmerk had op het hacken van computersystemen om gebruik te maken van de schijfruimte en bandbreedte zodat er snel auteursrechtelijk beschermde werken konden worden geüpload en gedownload. Het hof komt tot het oordeel dat aan alle vereisten van artikel 140 Sr is voldaan. Verdachte wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden.

Bron

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief