AfterDawn: Nieuws

FBI vraagt vaak gebruikersgegevens op bij Google

Geschreven door Marco Korthout @ 6 mrt. 2013 4:23

FBI vraagt vaak gebruikersgegevens op bij Google Google krijgt, net als andere bedrijven, regelmatig verzoeken van overheidsinstanties waarin ze informatie vragen over Google-gebruikersaccounts. Google maakt via rapporten met statistieken openbaar hoeveel verzoeken met betrekking tot strafrechtelijke onderzoeken. Deze statistieken zijn hoofdzakelijk van toepassing op verzoeken met betrekking tot criminele zaken.
Aan hoeveel van deze verzoeken heeft Google voldaan?

Wanneer we een verzoek voor gebruikersgegevens ontvangen, nemen we dit zorgvuldig door en verstrekken alleen de informatie die valt onder het bereik en de autoriteit van het verzoek. Zoals alle bedrijven die de wet respecteren, voldoen we aan de geldende juridische procedures. We nemen de privacy van gebruikers uiterst serieus en wanneer we een verzoek ontvangen, controleren we of dit voldoet aan de letter en de geest van de wet voordat we voldoen aan het verzoek. Indien mogelijk en wettelijk toegestaan, stellen we de betreffende gebruikers op de hoogte van verzoeken om gebruikersgegevens die op hen van toepassing zijn.
Tot voor kort vond je in de transparantierapporten niets over het aantal National Security Letters, omdat dat wettelijk niet was toegestaan. Google kwam nu echter naar buiten met een globale reeks van de aantallen binnengekomen NSL's. De exacte aantallen mogen niet worden prijsgegeven.

Wat is een National Security Letter?

Dit is een verzoek om informatie dat de FBI (Federal Bureau of Investigation) kan indienen wanneer zij of andere instanties die deel uitmaken van de uitvoerende macht van de Amerikaanse overheid, onderzoeken met betrekking tot de nationale veiligheid uitvoeren. Een NSL kan niet worden gebruikt in gewone strafrechtelijke, civiele of administratieve zaken.

Conform de Electronic Communications Privacy Act (ECPA) 18 U.S.C. sectie 2709 mag de FBI 'de naam, het adres, de serviceduur en factuurgegevens voor lokale en interlokale telefoongesprekken' van gebruikers met een abonnement op een telecomdienst opvragen. De FBI mag NSL's niet gebruiken om andere dingen op te vragen bij Google, zoals Gmail-inhoud, zoekopdrachten, YouTube-video's of IP-adressen van gebruikers.

Bij een NSL komt er geen rechter aan te pas, en daar schuilt het gevaar natuurlijk. Iedere FBI-agent kan met zo'n NSL bij een bedrijf als Google gegevens opvragen, als dat in het veiligheidsbelang van het land is. Een veelgebruikt middel dus.In Nederland loopt het niet zo'n vaart met verzoeken om gebruikersgegevens (zie hieronder).
Wij hebben andere problemen, zoals die vervelende cookiewet ;)

Google Transparantierapporten

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief