AfterDawn: Nieuws

'Anonieme' Duitse RetroShare gebruiker verantwoordelijk voor illegale bestandsuitwisseling

Geschreven door Marco Korthout @ 25 nov. 2012 18:59

'Anonieme' Duitse RetroShare gebruiker verantwoordelijk voor illegale bestandsuitwisseling Een Duitse rechtbank heeft geoordeeld dat een gebruiker van het file-sharing netwerk RetroShare verantwoordelijk is voor uitwisseling van illegale content als de gebruiker als node fungeert in het versleutelde netwerk.
RetroShare gebruikers wisselen bestanden uit via een versleuteld netwerk zodat de echte verzender van een bestand niet te achterhalen is. De Duitse rechtbank echter heeft geoordeeld dat gebruikers van RetroShare die als een node fungeren, als tussenstation, wel verantwoordelijk zijn voor versleutelde data verzonden door anderen.

Bestandsuitwisseling via P2P viert hoogtij en velen willen en proberen dat tegenwoordig natuurlijk op een anonieme manier te doen, bijv. via een VPN of op een wijze geanonimiseerd.

Het RetroShare netwerk biedt gebruikers de mogelijkheid een privé en versleuteld file-sharing netwerk aan te maken. De gebruikers wisselen PGP certificaten uit met hun vrienden en alle communicatie wordt versleuteld d.m.v. OpenSSL en bestanden die worden gedownload van vreemden gaan altijd via een vertrouwde vriend. Er worden dus alleen vertrouwde peers toegelaten op je netwerk.
Retroshare werkt zonder een centrale server.Het is een echt Darknet en praktisch onmogelijk te monitoren door buitenstaanders.
Althans, dat is het idee erachter, je moet zelf wel een beetje opletten wie je als vriend toevoegt.


In Duitsland echter werd dus een geïdentificeerde gebruiker door de rechtbank verantwoordelijk gehouden voor alleen het fungeren als tussenstation bij uitwisseling van een bestand waarop auteursrecht rust. De rechter oordeelde dat deze gebruiker het bewuste liedje niet meer mag helpen uitwisselen op straffe van €250,000 of 6 maanden gevangenisstraf.

Dit alles wil trouwens niet zeggen dat het gebruik van RetroShare niet veilig meer is. De bewuste gebruiker is door zijn eigen stommigheid slachtoffer geworden. Hij had per ongeluk het anti-piraterijclubje als vriend toegevoegd.Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief