AfterDawn: Nieuws

Maxthon een ondergewaardeerde webbrowser.

Geschreven door Marco Korthout @ 15 jul. 2012 16:43

Maxthon een ondergewaardeerde webbrowser.

Hoewel Maxthon niet in het rijtje staat van de grootste browsers als Chrome, Firefox, Opera en IE, timmert het heel erg lang aan de weg. En eigenlijk helemaal niet onverdienstelijk, de Chinese browser beschikt over een grote groep trouwe gebruikers. Helemaal niet vreemd, want Maxthon beschikt al vanaf het begin over een heleboel handige en nuttige features.
Ooit was ik ook zo'n trouwe gebruiker, wat heet, de trouwste van Nederland eigenlijk. Maxthon was vroeger bekend als MyIE2. Jarenlang heb ik de Nederlandse vertaling onderhouden en kon je de Nederlandstalige versie van mijn eigen website downloaden. Dat was heel heel lang geleden, in een tijd dat er nog geen online opslag/clouds/download diensten bestonden. Regelmatig liep ik dan ook tegen extra dataverkeerskosten op bij mijn webhost, het genereerde gewoon teveel dataverkeer. Toentertijd zelfs onderhandeld met websites als Computer Totaal of zij genegen waren de Nederlandse versie te hosten, vergeefs dus. Maar dat waren hele andere tijden.Maxthon (MyIE2) beschikte toen al over functies die je niet bij andere browsers vond en zeker niet bij Internet Explorer, waarop Maxthon gebaseerd was. Tegenwoordig is het niet meer een op IE gebaseerde browser, vanaf versie 3 kun je gebruik maken van de Trident en de WebKit rendering engines.


Geschiedenis


Het begon allemaal met de Chinese programmeur Changyou die de Microsoft's Internet Explorer web browser had aangepast voor MyIE. Toen hij uit in 2000 het project stopte, liet hij de broncode van MyIE achter. De huidige CEO van Maxthon International, Ming Jie "Jeff" Chen ging daarna onafhankelijk verder met MyIE en kwam in 2002 met een nieuwe versie, MyIE2. Met de hulp van actieve gebruikers wereldwijd werd MyIE2 redelijk populair, met beschikbare plugins, skins .

MyIE2 kreeg in 2003 de nieuwe naam Maxthon.

Chen richtte in Hong Kong, Mysoft International Limited op voor de ditributie van de MyIE browser. In de jaren daarna ontving het bedrijf sponsorgelden van diverse bedrijven, zelfs Google zou tenminste een miljoen USD geīnvesteerd hebben. Het bedrijf verhuisde in de tussentijd naar Beijing.
Maxthon was een van de 12 browsers die Microsoft presenteerde in 2010 op BrowserChoice.eu, een website om een andere standaard webbrowser te selecteren voor Windows.

Ikzelf ben om de een of andere reden op een gegeven moment overgestapt op een andere browser, waarschijnlijk was dat Firefox of Opera, die ik standaard altijd op mijn computer geīnstalleerd heb. Tegenwoordig is Google Chrome alweer een tijdje als mijn standaard browser ingesteld en verder maak ik naast Chrome alleen nog gebruik van Opera.

Tot ik vorige week, tijdens het updaten van de Maxthon versie op Afterdawn dacht, laat ik het weer eens proberen. En, had ook niets anders verwacht eigenlijk, een heerlijk frisse interface, supersnel en met de handige functies snel bij de hand.
Maxthon is niet zo uniek meer als vroeger, de meeste features vind je ook bij andere brwosers: synchronisatie in de cloud, incognito venster, de diverse instelmogelijkheden, etc. Desalniettemin werkt het allemaal bijzonder prettig.Maxthon zal mijn Chrome niet vervangen als standaard browser, maar komt er wel naast te staan, al is het maar voor SkyNote, het digitale notitieblokje ;-)
Naast de normale versie, is er ook een portable- en een Android versie beschikbaar.

Maxthon features


 • Ondersteuning voor tabbladen
 • Pop-upfilter
 • Ingebouwd updatemechanisme, vergelijkbaar met Google Chrome
 • Maxthon Downloader, een downloadmanager
 • Spellingscontrole (nog geen Nederlands)
 • Eenvoudig wisselen tussen Trident (compatibiliteitsmodus) en WebKit (bliksemmodus)
 • Adhunter (reclamefilter, vergelijkbaar met Adblock Plus)
 • Ondersteuning voor de Do Not Track-header oorspronkelijk bedacht door Mozilla
 • Ingebouwde RSS-lezer
 • Surfen op het internet door middel van muisgebaren
 • Een ingebouwd digitaal notitieblok
 • Synchronisatie (van de voorkeuren en notities) (registratie noodzakelijk voor deze functie)
 • Ondersteuning voor extensies
 • Automatisch herladen binnen een ingesteld tijdsinterval
 • Mogelijkheden om de gebruikersinterface aan te passen
 • De mogelijkheid om bepaalde knoppen en werkbalken te verbergen
 • De gebruikersinterface kan aangepast worden met behulp van thema's
  Maxthon of Maxthon portable downloaden
 • Vorige Volgende  
  Op dit artikel kun je niet reageren.

  Nieuwsarchief