AfterDawn: Nieuws

Universiteit Delft werkt aan anonieme BitTorrent client

Geschreven door Marco Korthout @ 3 jun. 2012 14:45

Universiteit Delft werkt aan anonieme BitTorrent client Onderzoekers aan de TU van Delft werken aan een BitTorrent client die de privacy van de gebruikers waarborgt. De eerste zet daartoe is een tijdje terug alweer gezet, met de Tribler client, die reeds volledige gedecentraliseerd werkt. Tribler werkt zelfs als alle BitTorrent sites niet beschikbaar zouden zijn. Anonimiteit is de volgende stap in de ontwikkeling.
Wij gaan de internet privacy naar het volgende niveau tillen.

Met alle perikelen rond The Pirate Bay en BREIN, zoeken BitTorrent-gebruikers naar manieren om anoniem te blijven. Velen verbergen hun IP-adres nu met een al dan niet betaalde VPN of proxy, echter liggen de gratis mogelijkheden niet voor het oprapen of gaan ten koste van de snelheid.

Aan het ontbreken van snelle, onbeperkte gratis anonieme BitTorrent opties willen de onderzoekers uit Delft dus wat gaan doen. Hun Tribler client bestaat nu alweer een tijdje en heeft zich in die periode ontwikkeld als de enige echte gedecentraliseerde BitTorrent client. Anders dan de andere traditionele BitTorrent clients is Tribler niet afhankelijk van centrale servers of sites van derden. Gebruikers kunnen bestanden zoeken, downloaden en modereren vanuit de applicatie zelf, gebaseerd op pure peer-to-peer communicatie.Daar zijn ze trots op, maar zeggen ze: dit is nog maar het begin.

Dr. Johan Pouwelse zegt dat het de bedoeling is een soort proxylaag toe te voegen die moet gaan fungeren als de 'caches' voor de content. Hiermee zou de snelheid significant worden verbeterd en zou het de downloads meer private maken.
Hij zegt
Ons doel is het om gebruikers de downloadsnelheid te bieden die ze nu alleen nog maar kunnen vinden in private BitTorrent communities, gecombineerd met de privacy die momenteel alleen te bereiken is met betaalde VPN services.


Het Triber team werkt al jaren aan de technologie en de verwachting is dat het met een maand of twee/drie zal worden vrijgegeven. Testen tonen aan dat de toegevoegde anonimiteit niet ten koste gaan van de snelheid, het tegendeel zelfs. Volgens Tribler laat de nieuwe code andere clients zoals uTorrent achter zich als het gaat om de downloadsnelheid.

De onderzoekers hopen uiteindelijk te gaan concurreren met on-demand video services zoals YouTube.Tribler is te downloaden vanaf Afterdawn.

Bron en afbeelding TorrentFreak

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief