AfterDawn: Nieuws

Duitse Piratenpartij rukt op!

Geschreven door Marco Korthout @ 14 mei 2012 13:50

Duitse Piratenpartij rukt op! De Duitse Piratenpartei komt met 7.6% van de stemmen in de belangrijke Duitse deelstaat Nordrein Westfalen, genoeg voor ongeveer 18 zetels. De partij is nu vertegenwoordigd in 4 deelstaten en rukken op naar de Bundestag.
Werden de piratenpartijen, nu een grote internationale beweging, vroeger en nu nog wel, gezien als een groepje hackers en copyrightdieven, is het nu een politieke beweging waar rekening mee moet worden gehouden. Zeker in Duitsland.

In Nederland zal het nu nog niet zo'n vaart lopen. De Nederlandse Piratenpartij is hier voornamelijk in het nieuws door de rechtszaken die worden uitgevochten met BREIN en pro-BREIN-rechters. Vele Nederlanders denken bij de Piratenpartij direct aan filesharing, the Pirate Bay en hackers.

"Ja leuk die piraten, ze hebben wel gelijk v.w.b. de internetvrijheid en privacy, maar ga er zeker niet op stemmen. We zitten nog met een begrotingstekort, tja, en daar hebben die hackers natuurlijk geen verstand van."En het is jammer dat veel nuchtere Nederlanders zo denken.
Afterdawn doet niet aan politiek, maar we zijn hier wel erg begaan met online privacy en internetvrijheden. En dat het qua privacy en vrijheid op het internet de verkeerde kant op gaat mogelijk duidelijk zijn.

Aan de ene kant doen ze hun best met netneutraliteit die nu wettelijk is geregeld en een cookiewet.
Aan de andere kant vindt er op grote schaal censuur plaats in Nederland. We hebben een grote mond over China, maar zelf zijn we geen steek beter. En wanneer je alle achtergronden leest over hoe de rechterlijke macht met deze kwesties omgaat, moeten we toch op z?n minst wat bezorgd worden.
Ook nieuwe wetten zoals CISPA en ACTA gaan de privacy en vrijheden steeds meer beperken.

Een politieke partij die geen links meer mag plaatsen, een webhoster die op last van het OM een volledig IP-adres offline moest halen omdat er op een van de sites een fotootje geplaatst was van de koningin met een strop om de nek. Hier werden ook 100 andere websites de dupe van. De foto getuigt van slechte smaak, maar of er nu gevaar dreigde voor de samenleving? Het gaat over de manier waarop het gebeurde, die wettelijk gewoon mogelijk schijnt te zijn.

De discussie over het downloaden van illegale content is een hele andere. Natuurlijk moeten de rechten van de artiesten en ontwikkelaars beschermd worden, alleen niet op de manier die BREIN en consorten hanteert. De industrie moet zelf eens goed nadenken over veranderen, het internettijdperk verandert ook en zal blijven veranderen. Men moet zich ook aanpassen, distributie aanpassen, nieuwe mogelijkheden bedenken, etc.
Charles Robert Darwin schreef het in zijn meesterwerk 'On the origin of Species', dat zij die zich voortdurend aanpassen aan hun omgeving, overleven. En zij die dat niet of verkeerd doen, uitsterven. Survival of the fittest.
Bedrijven moeten zich dus continu aan hun omgeving aanpassen. Die omgeving is zeer dynamisch, onder andere vanwege tendensen zoals globalisering, privatisering, technologische ontwikkeling en de veranderende consumentenvraag. Doet een bedrijf dat adequaat zal het overleven.

Terugkomend op de Piratenpartij. Het is helemaal niet verkeerd om op een partij te stemmen die gaat vechten voor onze privacy en digitale vrijheden. Stel dat ze een paar zetels halen in de 2de kamer, altijd goed om er mensen bij te heben die jouw moeten vertegenwoordigen die wel verstand van zaken hebben op gebied van computers, internet, etc.Het mogen dan nog wel geen rasechte politici zijn, het zijn echt geen domme jongens. Wat hackers gemeen hebben met elkaar is dat ze logisch kunnen nadenken, hoort bij het computeren. En dat kun je niet van alle andere politici zeggen.

Kom op zeg, we hebben zelfs een partij voor de dieren in de volksvertegenwoordiging.
Waarom dan ook niet een partij voor onze internetvrijheden en privacy.

Vorige Volgende  

Reageren op dit artikel

Als je nog geen AfterDawn.com account hebt, vul dan a.u.b. hieronder een nicknaam en je email adres in. Een Activatie link word dan naar je email gestuurd.

Als je al een AfterDawn.com account hebt, log dan in met de volgende tab.

Inloggen met je AfterDawn gebruikersnaam of je e-mailadres
Nieuwsarchief