AfterDawn: Nieuws

EU beperkt data-roaming tarieven

Geschreven door Marco Korthout @ 12 mei 2012 12:20

EU beperkt data-roaming tarieven

Het Europese Parlement heeft nieuwe regelgeving aangekondigd voor de prijzen voor dataroaming in de Europese landen. De huidige hoge tarieven zijn een grote ergernis voor veel vakantiegangers en zakenlieden.
In afwachting van de daling van de retailprijzen door concurrentie zullen dankzij de roamingregels de huidige retailprijsplafonds voor gesprekken en tekstberichten (sms) geleidelijk worden verlaagd en zal een nieuw prijsplafond voor mobieledatadiensten worden ingevoerd. Deze plafonds zullen de consument beschermen tot 30 juni 2017.

Krachtens de nieuwe regels, die in werking treden op 1 juli 2012, betalen consumenten niet meer dan:

 • 29 cent per minuut voor een uitgaand gesprek;
 • 8 cent per minuut voor een inkomend gesprek;
 • 9 cent om een sms-bericht te versturen;
 • 70 cent per megabyte (MB) om in het buitenland gegevens te downloaden of te internetten (gefactureerd per gebruikte kilobyte).

  Deze gereguleerde prijsplafonds worden geleidelijk verlaagd zodat tegen 1 juli 2014 roamingklanten niet meer dan 19 cent per minuut betalen voor een uitgaand gesprek, maximaal 5 cent per minuut voor een inkomend gesprek, maximaal 6 cent om een sms-bericht te versturen en maximaal 20 cent per megabyte (MB) om in het buitenland gegevens te downloaden of te internetten (gefactureerd per gebruikte kilobyte).


  1 JULI 2014

  Goedkopere roaming dankzij concurrentie
  Vanaf 1 juli 2014 kunnen klanten op zoek gaan naar de voordeligste aanbieder en met behoud van hun telefoonnummer een afzonderlijk roamingcontract afsluiten met een andere provider dan hun thuisprovider. Telkens als een klant een grens oversteekt zal zijn telefoon overschakelen op het netwerk van de roamingprovider die hij heeft gekozen, zonder dat hij zelf iets hoeft te doen. Klanten zullen ook de mogelijkheid hebben rechtstreeks een lokaal mobiel netwerk voor dataroaming te kiezen in het land dat zij bezoeken.

  Dataroaming: kies uw netwerk voor of tijdens het roamen
  Dankzij de nieuwe EU-roamingregels zullen consumenten hun smartphone, netbook of tablet meer gaan gebruiken tijdens reizen in het buitenland waardoor er ook meer concurrentie op de roamingmarkt zal ontstaan. Vanaf juli 2014 zullen exploitanten van mobiele netwerken in bezochte landen de mogelijkheid hebben om reizigers rechtstreeks dataroamingdiensten op hun eigen netwerken aan te bieden, die door de consumenten vooraf of ter plaatse kunnen worden gekozen.

  Bron
 • Vorige Volgende  
  Op dit artikel kun je niet reageren.

  Nieuwsarchief