AfterDawn: Nieuws

Samsung flexible-OLED krijgt officieel de naam YOUM

Geschreven door Marco Korthout @ 9 apr. 2012 15:23

Samsung flexible-OLED krijgt officieel de naam YOUM De nieuwe flexible-OLED technologie van Samsung krijgt officieel de naam YOUM en is nu klaar voor massaproductie.
Samsung claimt dat dit nieuwe display alternatief dunner en lichter zal zijn dan de huidige AMOLED, die zelf al lichter zijn dan de traditionele LCD-TFT displays. Allemaal mogelijk gemaakt door af te stappen van glassubstraten en over te stappen op lichtgevoelige lagen.

YOUM bestaat uit maar vier lagen, de organische laag, die de display LED'bevat, ligt bovenop een flexibele TFT laag, die op zijn beurt weer beschermd wordt door een andere laag. Helemaal bovenop ligt een polariserende laag.Eigenlijk hetzelfde als bij andere OLED displays, echter zijn de twee lagen rond de organische laag vervangen door een dunne filmlaag, in plaats van glas.
Met als resultaat een dunnere en lichtere display, die theoretisch ook nog onbreekbaar zou moeten zijn.

OLED
Oled is een organische lichtemitterende diode (Engels: Organic Light Emitting Diode), een lichtbron in de familie van de halfgeleiderlichtbronnen. Terwijl een led een felle puntbron is, is een oled juist een grote-vlakkenstraler. De emitterende laag van een oled bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen, op basis van koolwaterstofverbindingen. Deze emitterende laag wordt tussen een anode en kathode geplaatst en afgesloten voor lucht en water. De laag licht op wanneer er een spanning over de kathode en anode gelegd wordt.
Oled-displays behoeven geen achtergrondverlichting (backlight), wat gunstig is voor het stroomverbruik van met name draagbare apparaten. Doordat het oled-materiaal zelf licht uitzendt, is ook de kijkhoek veel groter en kunnen de beeldschermen ook bij grote formaten zeer dun worden uitgevoerd.

Nu afwachten of YOUM verwerkt gaat worden in de nieuwe GALAXY S III.


Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief