AfterDawn: Nieuws

Google schaart zich achter Hotfile

Geschreven door Marco Korthout @ 21 mrt. 2012 23:45

Google schaart zich achter Hotfile Google is achter Hotfile gaan staan in de strijd tegen de belangrijkste filmstudio's. Door middel van een amicus curiae heeft Google zich gemengd in de Amerikaanse zaak tussen cyperlockerwebsite Hotfile en de Motion Picture Association of America (MPAA). Net als RapidShare in Duitslandis aangeklaagd, is Hotfile door de MPAA aangeklaagd omdat de site een opslagplaats voor illegale bestanden zou bieden. Net als het reeds offline gehaalde MegaUpload, RapidShare en andere soortgelijke diensten, is Hotfile te vinden in de top 100 van meest bezochte websites ter wereld.
Google heeft een amicus curiae ingediend bij de rechtbank in Miami en beschrijft daarin haar mening over de uitleg van de DMCA, dat onder andere zogenaamde safe harbors creëert voor internettussenpersonen.

De Digital Millennium Copyright Act (DMCA) is een Amerikaanse wet uit 1998 die de auteursrechtenwetgeving uitbreidt voor de technologie van het digitale millennium. Onder de DMCA kan men de eigenaar van een website sommeren inbreukmakende inhoud te verwijderen, een zogenaamde takedown notice. Als de eigenaar van een website een takedown notice ontvangt en het materiaal wordt verwijderd kan hij niet aansprakelijk gesteld worden.Hetzelfde argument heeft Google gebruikt in haar rechtszaak tegen Viacom een paar jaar geleden. Google heeft die zaak gewonnen, echter Viacom is daartegen in beroep gegaan.

En natuurlijk steekt Google haar nek niet zonder reden uit. De Hotfile-zaak is een soortgelijke zaak als de zaak van Google tegen Viacom en Google wil gewoon zeker weten dat er via de achterdeur geen belemmeringen binnen kunnen komen.

Een amicus curiae is een Latijnse term, die in de rechtspraak voorkomt en betekent "vriend van de rechtbank". Met deze term worden instanties of personen aangeduid, die geen partij zijn in een zaak, maar - gevraagd of ongevraagd - hun mening of advies aan een rechtbank uitbrengen over een zaak.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief