AfterDawn: Nieuws

Voorlopig geen downloadverbod

Geschreven door Marco Korthout @ 4 dec. 2011 14:56

Voorlopig geen downloadverbod Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) blijft ondanks de grote weerstand bij de Tweede Kamerfracties, bij de kabinetsplannen voor invoering van het downloadverbod.
Tijdens het debat over de hervorming bleek dat alle partijen, met uitzondering van de VVD, tegen het voorstel te zijn om de thuiskopieheffing te vervangen door het downloadverbod. Bij de nu geldende thuiskopieheffing betaalt de consument een extra heffing op lege cd's en dvd's. Teeven vindt dit ouderwets en zegt dat een downloadverbod veel beter zou werken. Teeven:
Ik kan niet stil blijven staan, want er is druk vanuit de Europese Commissie. Maar ik kan wel knopen tellen, en ik zie dat ik een probleem heb. Ik hoop u nog wel van het een en ander te kunnen overtuigen.

Teeven belooft de Kamer met 'heel grote waarborgen' te komen om de privacy van de consument en de vrijheid van het internet goed in het oog te houden. Van mensen die slechts beperkt downloaden zullen naam en adres niet bekend worden, en alleen sites die heel actief illegaal materiaal aanbieden, zullen met het downloadverbod te maken krijgen. Met die toezeggingen hoopt hij de Kamer alsnog over de streep te kunnen trekken.

?Heel grote waarborgen? om de gewone burger die zo af en toe eens een filmpje of muziek downloadt te ontzien en alleen de grote jongens aan te pakken die consequent illegale content aanbieden. Dat klinkt op het eerste gezicht redelijk, maar heb daar persoonlijk toch wel wat vraagtekens bij.
Hoeveel is af en toe?
Wat gebeurt er als je bijv. 2 films per dag download? Wordt je dan wel aangepakt?
En hoe wil met dit controleren?
Want onlangs deed het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ) een zeer principiële uitspraak in de beruchte Scarlet/SABAM zaak. Het HvJ heeft een duidelijk signaal gegeven: ISP's kunnen niet zomaar verplicht worden het internetverkeer van hun abonnees te filteren. Een vergaande filterverplichting is in strijd met de fundamentele rechten van zowel de ISP als haar abonnees.
Het arrest is daarmee een overwinning voor het vrije internet.

Mocht er geen downloadverbod komen heeft BREIN aangekondigd de individuele illegale poster privaatrechtelijk te vervolgen.
BREIN:
Als downloaden uit evident illegale bron niet onrechtmatig wordt en de toegang tot sites die illegaal downloaden faciliteren niet geblokkeerd mag worden, dan zit er voor rechthebbenden die hun recht willen handhaven niets anders op dan de huidige wetgeving gebruiken voor het privaatrechtelijk vervolgen van individuele gebruikers die illegaal uploaden.
Met de huidige wet is uploaden verboden, maar downloaden uit illegale bron niet. Dat downloaden wordt namelijk verdisconteerd middels de thuiskopieheffing. Die positie is in Europa redelijk uniek, in de meeste andere landen is downloaden uit illegale bron wel verboden.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief