AfterDawn: Nieuws

Vrij internet vastgelegd in Telecomwet

Geschreven door Marco Korthout @ 22 jun. 2011 22:04 Gebruikers reacties (2)

Vrij internet vastgelegd in Telecomwet

Netneutraliteit in de wet vastgelegd.
De Telecomwet wordt gewijzigd om vrije toegang tot het internet te garanderen en het blokkeren van nieuwe diensten als WhatsApp en Skype te verbieden. De Tweede kamer ging woensdag 22 juni 2011 akkoord met een wetsvoorstel van minister Verhagen en een amendement van de Tweede Kamer dat dit mogelijk maakt. Daarmee wordt de zogeheten netneutraliteit wettelijk vastgelegd.

Blokkeren remt innovatie
'Dit soort diensten blokkeren of er een extra heffing op leggen is een rem op innovatie. Dat is niet goed voor de economie. Dat gaan we dus nu ook wettelijk regelen samen met de Tweede Kamer. Zo garanderen we een volledig vrij internet. Zowel de burger als de aanbieder van de online diensten kan er dan van op aan dat specifieke internetdiensten niet in gevaar komen,' aldus Verhagen in een reactie na de stemming. Nederland is met de voorgenomen wetswijziging één van de eerste landen in de wereld die de vrije toegang tot internet wettelijk garandeert.Heffing Skype en Whatsapp
Sommige providers van mobiel internet hadden een heffing aangekondigd voor bepaalde diensten. Dit omdat het gebruik van deze diensten zorgt voor dalende bel- en sms-inkomsten. Minister Verhagen is niet tegen betaling voor de hoeveelheid of de snelheid van het dataverkeer. Het kabinet vindt samen met een Kamermeerderheid een heffing op concurrerende diensten zoals Skype of WhatsApp echter te ver gaan

Cookies
Vanwege de privacy online regelt het wetsvoorstel verder dat de consument beter moet worden geïnformeerd als er bestandjes -zogenaamde cookies- op zijn computer worden geplaatst. Daarbij moet de gebruiker zelf toestemming geven. De Tweede Kamer heeft deze bepaling aangescherpt, hoewel minister Verhagen dit als onnodig had ontraden. Hierdoor kunnen bedrijven in Nederland nadeel ondervinden ten opzichte van de rest van de Europese Unie.

Klantgegevens
Verder regelt het wetsvoorstel dat als je klantgegevens op straat komen te liggen de providers dit zo snel mogelijk moeten melden. Tot slot regelt de wet dat er voor gehandicapten onder meer een beeldbemiddelingsdienst en een tekstbemiddelingsdienst komt, zodat zij eenvoudiger kunnen communiceren met bedrijven en overheden. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

Bron
Zie ook het artikel in The New York Times

Vorige Volgende  

2 gebruikers reacties

123.6.2011 12:16

Whatapp blij, Skype blij, Googles antwoord op whatapp ook blij.

Kpn niet zo blij, Vodaphone niet zo blij, telco niet zo blij.

Nou dat lost kpn heel makkelijk op ze noemen het samen met z'n kartel vriendje vodaphone prijs stijging ipv chatheffing.

Van z'n prijs stijging word weer T-mobile blij, want die wacht daar nog wel effe mee. Net als de Datalimieten die de twee andere boezemvrienden zijn gaan hanteren.

Nu nog wachten op Ziggo,Tele2 en UPC want die hebben ook nog wat freqenties in handen dacht ik zo.

Volgens telecomwaakhond Opta heeft Ziggo ook al 100.000 telefoonnummers toegewezen gekregen die nog dit jaar in gebruik moeten worden genomen.


223.6.2011 19:10

Haha .. waarschijnlijk heb je gelijk ;-)

Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief