AfterDawn: Nieuws

Kamer akkoord met omstreden cookiewet

Geschreven door Marco Korthout @ 22 jun. 2011 11:15 Gebruikers reacties (2)

Kamer akkoord met omstreden cookiewet Ze zullen het wel goed bedoelen, maar echt serieus kan ik een debat over cookies toch niet nemen, hoewel het zeker consequenties zal hebben. Discussies over cookies bestaan er al zo lang er browsers bestaan, evenals diverse applicaties, add-ons, browser extensies om het cookiegedrag te controleren en/of tegen te gaan. Cookiegedrag is momenteel dus al te sturen d.m.v. instellingen in je browser, extensies of andere software.
Probleem is misschien dat de meeste mensen niet weten wat cookies zijn en waar deze voor dienen, laat staan dat je cookiegedrag kunt be´nvloeden
Niet alle cookies zijn slecht!
Cookies worden naast het vergaren van surfinformatie (profiling),
ook gebruikt voor het onthouden van loginnaam of instellingen en het koppelen van een browser aan tijdelijke variabelen op de server (session cookie).

Het cookievoorstel is onderdeel van een Europese richtlijn over online privacy. Die bepaalt dat adverteerders op websites kleine tekstbestandjes op de computers (cookies) van hun bezoekers mogen blijven plaatsen, tenzij de bezoeker daar bezwaar tegen maakt. Een Kamermeerderheid van PVV, PvdA, SP en D66 wil deze regel aanscherpen. Zij draaien het om, bedrijven mogen geen cookies plaatsen, tenzij de bezoeker daarmee akkoord gaat. Hoe de internetter straks moet aangeven wat hij wel of niet wil, is vooralsnog niet bekend.Krijgen we straks allemaal last van "cookievingers", een overbelasting van de vinger door het veelvuldig doorlopen van de pop-ups om aan te geven dat je een betreffend cookie wel of niet wilt accepteren.

Of misschien toch gebruik maken van een volg-me-niet-register.

De laatste optie heeft de voorkeur bij de branche-organisaties van uitgevers en adverteerders. Bepaalde landen als Engeland en Frankrijk kiezen voor het volg-me-niet-register ende Europese Commissie is voorstander van deze methode, net als de consumentenbond. Voor de samenwerkende brancheorganisaties reden om toch verder te gaan met volg-me-niet register. Zij willen het register volgend jaar juni introduceren.

Voor de volledigheid:
Cookies zijn kleine tekstbestandjes met informatie die een server naar de browser stuurt met de bedoeling dat deze informatie bij een volgend bezoek weer naar de server teruggestuurd wordt. Hiermee kan op een eenvoudige manier informatie over de internetgebruikers bijgehouden worden.

Vorige Volgende  

2 gebruikers reacties

122.6.2011 17:16

Die eerste optie die bestaat to allang in bijvoorbeeld IE: EXTRA|INTERNETOPTIES|GEAVANCEERD
en daar "automatische cookie verwerking opheffen"

Tweede optie klinkt dan beter al zie ik niet precies hoe dat precies ge´mplementeerd moet worden. Word dan je ip adress tegen een lijst gehouden ofzo of moet je een plugin hebben draaien in je browser?

En hoe zit het met die andere pseudo cookies:
Skype cookies
Silverlight cookies,
flash cookies,
dom cookies
userdata (deze is lekker onbeperkt lekker grote cookies)
etc.

Daarnaast zijn er methoden om te achterhalen welke pagina's gecached zijn. En dus ook op die manier kun je het dus volgens.

223.6.2011 00:01

Het is natuurlijk mooi dat ze bepaalde zaken vastleggen in een wet en dat tegenwoordig het internet niet wordt vergeten, maar een cookiewet lijkt mij een beetje overbodig. Net zoals jij al aangeeft zijn er diverse mogelijkheden om de verschillende cookies te beheren of tegen te houden,
Hoe zo'n volg me niet methode eruit zou moeten zien, ik heb geen idee.

Belangrijke wet is wel de nieuwe telecomwet, zie mijn volgende artikel

Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief