AfterDawn: Nieuws

Windows 8 Protogon bestandssysteem

Geschreven door Marco Korthout @ 12 jun. 2011 11:16 Gebruikers reacties (1)

Windows 8 Protogon bestandssysteem Uitgelekte milestone builds van Windows 8 bevatten een nieuw bestandssysteem met de codenaam Protogon, met een bijbehorende nieuwe driver, de 'NT Protogon FS driver'. Of dit nu een geheel nieuw bestandssysteem is, ter vervanging van NT File System (NTFS), of dat het een kleiner subsysteem betreft is nog onduidelijk.
Tijdens de ontwikkeling van Vista werkte Microsoft ook aan een nieuw bestandssysteem, WinFS (Windows Future Storage), dat was gebaseerd op Microsoft’s data platform, SQL Server. WinFs werd uiteindelijk geschrapt.
En omdat er ook database-achtige functionaliteiten zijn gevonden in Protogon (transacties, cursors, rijen en tabellen), zou het best wel eens kunnen zijn dat men WinFS nieuw leven ingeblazen heeft met het label Protogon.

Van de kant van Microsoft horen we weinig tot niets over Protogon, het is dus heel goed mogelijk dat ook deze poging tot een nieuw bestandssysteem uiteindelijk toch nog wordt geschrapt.

Het sommige testers gelukt met Windows 8 Build 7955 met Protogon schijven te formatteren en nieuwe partities aan te maken. Op de volgende wijze:
Open als administrator de Command Prompt en gebruik de volgende commando's:
format schijfletter: /FS:protogon /Q en druk op enter.
Schijfletter moet je vervangen met de actuele letter van de schijf of partitie. Met de parameter /Q maak je gebruik van de snelle versie van de Protogon formatering.Natuurlijk moet je dit alleen testen op een testmachine en niet op je werkcomputer. Daarom krijg je ook na een voltooide formattering de volgende waarschuwing: "Please be advised that the underlying format may be incompatible with near-future versions."

Ten slotte verklaren testers die Protogon volumes hebben aangemaakt, dat de partities en schijven met het nieuwe bestandssysteem sneller werkt in vergelijking met NTFS, maar ook het gebruik van meer ruimte toestaat.

Misschien ten overvloede, maar toch. Een bestandssysteem is een door het besturingssysteem van een computer verzorgde indeling van een opslagmedium (zoals een harde schijf). Het besturingssysteem gebruikt deze indeling om toegang tot een opslagmedium te verzorgen voor applicaties en zijn eigen gebruik, zodat data in de vorm van bestanden op het opslagmedium weggeschreven kan worden en ook weer teruggelezen.

Vorige Volgende  

1 reacties

112.6.2011 21:12

Hmm ik hoop dat die snelheids winst dan wel wat voorstelt. Veel apparaten, zoals media players, die lezen soms niet eens NTFS laat staan Protogon. PRFS ;-)

Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief