AfterDawn: Nieuws

Google maakt internet sneller met SPDY

Geschreven door Marco Korthout @ 11 apr. 2011 23:19

Google maakt internet sneller met SPDY Vanaf 2009 werkt Google aan een communicatieprotocol ter aanvulling of misschien wel ter vervanging van het bekende http-protocol, met de veelzeggende naam SPDY (uitspreken als speedy), met als doel de laadtijd van webpagina's veel en veel korter te maken. Toendertijd niet meer als een experiment van een paar ontwikkelaars van Google, nu al werkelijkheid.
Volgens ConceivablyTech schijnt Google vrij geruisloos al vanaf januari 2011 SPDY te hebben ingeschakeld voor de Google Chrome browser. In beperkte mate dat wel, bepaalde delen van HTTP worden vervangen door SPDY en het werkt natuurlijk alleen nog maar tussen Google Chrome en de servers van Google. Google websites zouden dan ook veel sneller moeten laden in Chrome dan in andere browsers.


SPDY is ontworpen om de tekortkomingen van HTTP op te vangen. Sinds 1997 maken we al gebruik van HTTP 1.1 en dat protocol stamt uit een tijd, dat webcontent allemaal veel simpeler was dan de nieuwe webtechnieken die vandaag de dag worden gebruikt. TCP en HTTP kunnen nog maar met moeite voldoen aan de eisen en wensen van het hedendaagse internetgebruik (bottleneck).
SPDY ondersteunt onbeperkte verbindingsstreams, kan prioriteiten stellen an kan zelfs requests blokkeren wanneer een communicatiekanaal overbelast dreigt te raken en het ondersteunt header compressie. SPDY laat de server ook communiceren met een client zonder een client request. Volgens Google worden de pagina-laadtijden versnelt met 44 tot 64%.
De SPDY-techniek draait bovenop het TCP-protocol en maakt gebruik van HTTP methodes, headers en andere semantiek. Wel zijn het verbindingsmanagement en data-overdrachtsformaten aangepast.Alle huidige Google Chrome versies die momenteel beschikbaar zijn (stable, beta, developer, canary, nightly build) ondersteunen SPDY.
Google wil SPDY uiteindelijk als open-source vrijgeven.Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is het protocol voor de communicatie tussen een webclient (meestal een webbrowser) en een webserver. Dit protocol wordt niet alleen veel op het World Wide Web gebruikt, maar ook op lokale netwerken (we spreken dan van een intranet).

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief