AfterDawn: Nieuws

Details Firefox 5

Geschreven door Marco Korthout @ 4 apr. 2011 12:54

Details Firefox 5 Langzamerhand worden de details over de volgende versie van Firefox prijsgegeven. Zo zal de UI significant worden vernieuwd en zullen er nieuwe features worden geīmplementeerd die de browser nog socialer moeten maken.
We zijn het niet meer gewend dat Mozilla zo'n tempo onderhoudt met de ontwikkeling van z'n producten. Om de enorme stroom aan beta-versies in te dammen, heeft Mozilla onlangs een strak tijdschema geintroduceerd voor de ontwikkeling van Firefox. Een browser in ontwikkeling zal iedere 5-6 week naar een nieuwe fase verhuizen, terwijl iedere 16 tot 18 weken een final versie van een browser vrijgegeven moet worden. Komt neer op drie nieuwe browser releases per jaar. Ter vergelijking; Google Chrome hanteert een 6-weekse release cyclus en IE8 en IE9 deden er twee jaar over.
De verwachting is dat Mozilla eind juni de final versie van Firefox 5 beschikbaar zal stellen.

Een pre-release van Firefox 5 is trouwens nu al te downloaden als Firefox 4.2apre, echter valt daar nog weinig nieuws in te bekennen. Firefox 4.2apre is overigens niet de verwachte update voor Firefox 4, maar een "Rapid Release“ van versie 5.

De volgende nieuwe features staan er op de ontwikkelingsplank (waarschijnlijk niet allemaal voor versie 5):1. Tabblad multi-selecteren, soortgelijk de feature die onlangs in de Chrome nightly builds (Chromium) werd geīntroduceerd. Meerdere tabbladen selecteren om te verplaatsen of te sluiten - of om deze om te zetten in een applicatietabblad.
2. Er komt een nieuwe tabbladpagina (nog geen bijzonderheden)
3. Gestandaardiseerde werkbalk ondersteuning voor Add-ons
4. Er komt een bestanden upload-indicator
5. De home-knop zal volledig verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt er een permanente Home app-tabblad.
6. In-browser preview: Ook firefox krijgt een geīntegreerde PDF viewer (zoals in Chrome) en zal de mogelijkheden hiervoor uitbreiden met meer populaire bestandsformaten zoals MP3.
7. Taakbalk web-apps: Tabbladen krijgen hun eigen context menu's die door de website-eigenaren kunnen worden geconfigureerd.
8. Identiteitmanagement
9. Sociale features worden heel belangrijk in Firefox 5 – nieuw logo in de adresbalk met toegang tot je social media accounts, zoals Facebook, Twitter en andere services als Reddit, Digg of StumbleUpon. Je kunt direct vanuit de adresbalk nieuwe social accounts toevoegen en websites “delen”.

Indien Mozilla zich aan het tijdschema gaat houden, hoeven we helemaal niet lang te wachten op al dit mooi's.

Bron

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief