AfterDawn: Nieuws

Hacken wifi-netwerk van de buren niet strafbaar

Geschreven door Marco Korthout @ 20 mrt. 2011 15:22 Gebruikers reacties (1)

Hacken wifi-netwerk van de buren niet strafbaar Het Hof in Den Haag stelt dat het niet strafbaar is om mee te liften op het wifi-netwerk van anderen, ook niet als dat netwerk beveiligd is. Van computervredebreuk is geen sprake. Wifi-hackers kunnen hiervoor niet strafrechtelijk worden vervolgd. Volgens het Hof is het alleen strafbaar op het moment dat iemand naast het gebruik maken van de internetverbinding ook gaat neuzen in diens computer. Er is dan namelijk sprake van het 'binnendringen op een geautomatiseerd werk', zoals het wordt omschreven in de Nederlandse wet. Er is pas sprake van computervredebreuk als er wordt binnengedrongen bij een 'geautomatiseerd werk'.
Volgens de Groningse strafrechtadvocaat Mathieu van Linde van Blokzijl Advocaten moet een geautomatiseerd werk als volgt worden gedefinieerd: 'Er moet, wil er sprake zijn van zo'n geautomatiseerd werk, een situatie zijn waarbij de inrichting bestemd is voor de cumulatieve functies: opslag, verwerken en overdracht van gegevens.' Alleen als aan die drie voorwaarden wordt voldaan kan er gesproken worden van computervredebreuk.
Router is geen computer.
Het is een apparaat dat alleen bestemd is voor het overdragen van gegevens en/of op te slaan valt buiten die wettelijke beschrijving. Het is een apparaat dat alleen bestemd is voor het overdragen van gegevens en/of op te slaan en het is niet meer dan een schakelapparaat of knooppunt van een netwerk.Dat betekent verder niet dat alles nu zomaar kan.
Mathieu van Linde:
'Civielrechtelijk is het gewoon onrechtmatig. Je zou iemand kunnen aanklagen en zeggen: ik heb schade geleden want mijn bandbreedte is afgenomen. (...) Dan moet je aantonen wat die schade precies is. Maar strafrechtelijk is zo iemand volgens het Hof van Den Haag in ieder geval niet aan te pakken.'


Het oordeel van het hof is gebaseerd oude artikelen uit o.a n uit 1990 en n uit 1998, toen er nog geen sprake was van de wifi- verbindingen zoals wij die nu kennen. Maar omdat er hoger beroep is ingesteld kan de Hoge Raad binnen twee jaar alsnog tot een oordeel komen dat een router wel als een computer gedefinieerd kan worden.

In veel andere landen is het inbreken in en het meeliften op een wifi-verbinding van een ander, overigens wel strafrechtelijk strafbaar.

Bron.

Vorige Volgende  

1 reacties

125.3.2011 22:51

Ik sprak vanmiddag met advocaat Mathieu van Linde.

Hij vertelde mij dat het nog niet helemaal afgelopen is omdat er cassatie is ingesteld door het OM.
Dat betekent dat het Openbaar Ministerie (OM) de uitspraak van het Hof gaat voorleggen aan de Hoge Raad met de vraag of het bij een router al dan niet gaat om een geautomatiseerd werk.
Een uitspraak kan zomaar anderhalf tot twee jaar op zich laten wachten.

Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief