AfterDawn: Nieuws

Besmette Android apps uit market verwijderd

Geschreven door Marco Korthout @ 2 mrt. 2011 23:51 Gebruikers reacties (2)

Besmette Android apps uit market verwijderd Een groot aantal apps zijn uit de Android Market verwijderd omdat ze malware bevatten. Tot nu toe werden de mobiele markets redelijk gespaard voor dit soort infecties, wanneer je dit vergelijkt met het spervuur aan malware aanvallen op PC's.
Eigenlijk kon je er op wachten. Een van de mooie dingen van Android, de openheid, is namelijk ook direct het grootste nadeel van Google besturingssysteem wanneer het aankomt op bescherming van de gebruikers tegen cyberattacks. Google staat ongeveer iedereen toe apps te uploaden naar de Android Market en vertrouwt erop dat de gebruikers zelf de juiste keuzes maken. Bij het installeren van apps op een Android telefoon moet je als gebruiker de software toestemming verlenen wanneer deze toegang nodig hebben gevoelige items.
Dit in tegenstelling tot iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple. Bij Apple worden alle aangeboden applicaties streng tegen het licht gehouden en de kans dat daar een besmette app langs de controle glipt is vrij klein.

DroidDream
Apps uitgegeven door ontwikkelaars met de namen “Kingmall2010″, “we20090202″, en “Myournet” bevatten het DroidDream malware en zijn uit de Android Market verwijderd. Lookout Mobile Security beschikt over een lijst met alle apps die zijn verwijderd. Naar verluidt konden de genoemde apps kwalijke handelingen verrichten met de persoonlijke gegevens van de gebruiker. Meer dan 50 applicaties have zijn ontdekt die waren geïnfecteerd met dit nieuwe type Android malware.Ben je een gebruiker van een Android telefoon en nog geen beveiligingssoftware geïnstalleerd, zou je kunnen overwegen om bijv. Lookout te downloaden. Bescherming tegen malware en spyware, automatisch online back-uppen van je persoonlijke gegevens en functies om je telefoon terug te vinden bij diefstal.
En dat helemaal gratis! De betaalde versie heeft nog meer features.


Vorige Volgende  

2 gebruikers reacties

13.3.2011 14:37
oOfmanOo
Unverified new user

Ik heb maar eens snel de lijst bekeken. Maar gelukkig, zat er bij mij niks tussen. Lookout had ik ook maar effe gedraaid niks.
Inderdaad de niet gejailbreak-te Aai-phone heeft hier niet zo snel last van door de poortwachters functie van appel. Al is er vreemd genoeg wel een anti-virus app voor de Aai-phone. Voor de gejailbreak-te is er al wel mallware.

Ik vraag me sowieso af of dit allemaal wel goed komt op de smartphone markt. Ik zag dezelfde problemen ook al jaren geleden op de symbian telefoons. Toen moest ik al allemaal trucjes uithalen om mallware voor te zijn. O.a fake sms service nummer in te vullen, zodat mallware niet ineens betaalde smsjes ging versturen.

Eigenlijk moeten moet er een native app zijn die, die elke vorm van outbound(externe) verbinding moet alarmeren aan de gebruiker, die daar dan weer toestemming voor moet geven: [Ja] [Nee] [x altijd onthouden] . Hier vallen dan ook betaalde smsjes en emails verzenden/ontvangen. Met uitzondering van connectie naar Admob natuurlijk. Ook zou er een permissie toggler per app moeten zijn, aangezien bijna elke app overal permissie voor vraagt.

23.3.2011 17:43

Heb zelf ook maar Lookout er opnieuw opgezet en ook schoon gelukkig.
Op een gegeven moment heb je er zoveel apps op staan dat je niet eens meer weet waarvoor ze dienen.
Ik mag over een paar maand weer een andere phone uitzoeken.
Zit toch te denken aan zo'n nieuwe iPhone.
Mmm .. moeilijke keuze toch wel.

Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief