AfterDawn: Nieuws

Brein moet in beslag genomen servers inleveren

Geschreven door Marco Korthout @ 22 feb. 2011 13:41

Brein moet in beslag genomen servers inleveren Vol trots berichtte BREIN in januari nog dat het de top site Swan (voorheen ATS genaamd) offline had gehaald, in samenwerking met diens Nederlandse hosting provider Worldstream. Brein had 8 servers geconfisqueerd voor onderzoek.
Nu blijkt dat zij zelf illegaal gewerkt hebben door zonder gerechtelijk bevel de servers inbeslag te nemen.
Hostingprovider Worldstream werkte vrijwillig mee en gaf de servers mee aan Brein, zonder dat het daartoe wettelijk verplicht was. De servers zijn eigendom van een Braziliaans bedrijf, Alejandra Transporte S.A, dat bij Worldstream serverruimte huurde om zelf hostingdiensten te verlenen.
Het gaat hier om een onrechtmatige inbeslagname omdat de eigenaar van de servers geen notice & takedown heeft gekregen, noch heeft de rechter toestemming gegeven voor inbeslagname. In het geval een tussenpartij, zoals een hoster, content onmiskenbaar onrechtmatig acht, wordt in het uiterste geval een website offline gehaald. Maar voor toegang tot en inbeslagname van fysieke machines is altijd een uitspraak van de rechter nodig. Aan geen van deze voorwaarden is voldaan.

Alejandra Transporte kwam er pas achter dat de servers in beslag waren genomen toen deze plotseling onbereikbaar waren geworden. De Braziliaanse onderneming heeft de servers nu door een deurwaarder in beslag laten nemen.Op de site van BREIN staat nu een update:
De Swan servers staan sinds gisteren (21.02.2011) onder beslag van Craig S. die vermoedelijk eigenaar is van de servers waarop de grootste illegale top site ter wereld staat opgeslagen. Er zijn geen aanwijzingen dat er iets anders dan de inbreuken en daarmee verband houdende gegevens op de servers staan. BREIN heeft afgifte van de servers gevorderd op basis van de Auteurswet en hield deze onder zich. Berichten van de advocaat van S. over vermeende privacy schending zijn ongefundeerd en onjuist.

De servers staan nu in bewaring bij een derde. Teruggave van de servers is bespreekbaar als er een regeling wordt getroffen omtrent de gepleegde inbreuken en onthouding van toekomstige inbreuken. Vooralsnog houdt S zich schuil in Costa Rica. Binnen vier weken moet S zijn claim waar maken anders vervalt het beslag.
....

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief