AfterDawn: Nieuws

Copyright op Facebook claimen via een status update, zinvol of onzinnige bangmakerij?

Geschreven door Marco Korthout @ 4 dec. 2014 14:28

Copyright op Facebook claimen via een status update

Nadat Facebook haar nieuwe privacy-richtlijnen introduceerde, zie je de 'Copyright claimen' veelvuldig langskomen op de tijdlijn van Facebook. Veel gebruikers kopiëren en plakken het na het lezen direct in hun eigen tijdlijn, je weet maar nooit.
Zinvol of onzinnige bangmakerij?

Privacy is altijd al een gevoelig onderwerp geweest, bij Facebook en bij andere social media als Google +. Was het in het verleden nog een beetje ondoorzichtig bij Facebook, tegenwoordig is dat toch best wel goed geregeld. Voor bijna alles wat je post op Facebook kun je zelf bepalen wie het te zien krijgt.
Je maakt je berichten en foto's zo privé of openbaar als jezelf wilt.
Je copyright claimen via een statusupdate is onnodig en redelijk onzinnig.

Facebook heeft ook gereageerd op deze digitale kettingbrief. Zij geven in de reactie aan dat Facebook geen "eigenaar" is van wat je op hun netwerk post, maar dat dat de gebruiker zelf is.In de voorwaarden van het sociale netwerk staat dat je "afhankelijk van je privacy- en app-instellingen" toestemming geeft voor het hergebruik van jouw materiaal. Zolang je jouw privacy-instellingen goed hebt ingesteld is er dus weinig aan de hand.

Er is voldoende informatie beschikbaar over het beleid van Facebook:
Over hoe ze jouw gegevens ontvangen en gebruikt worden
Over privacyinstellingen en hoe je die kunt instellen
Over advertenties en facebook-inhoud

Daarnaast is het natuurlijk zo dat wanneer je er 100% zeker van wilt zijn dat er geen privéfoto's en berichten verdwalen of misbruikt worden op het internet, je ze niet op het internet moet plaatsen en al helemaal niet op sociale netwerken.

Maar om je gegevens op Facebook privé te houden is het voldoende om je privacyinstellingen lekker dicht te timmeren.
Vergeet dan ook niet om in te stellen dat Facebook je gegevens en sociale acties niet voor reclamedoeleinden mag gebruiken.

Het bewuste facebook bericht:

Vandaag, ..., verklaar ik het volgende in reactie op de nieuwe Facebook richtlijnen.
Krachtens artikel 1019 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (inhoudende bepalingen omtrent het intellectueel eigendomsrecht), verklaar ik dat mijn rechten zijn verbonden aan al mijn persoonlijke gegevens, tekeningen, schilderijen, foto's, teksten etc., gepubliceerd op mijn profiel vanaf de dag dat ik mijn account aangemaakt heb. Voor commercieel gebruik van voorgaande zal ten alle tijden eerst mijn schriftelijke toestemming nodig zijn.
De inhoud van mijn profiel bevat privé informatie. De schending van mijn privacy wordt bestraft met inachtneming van de wet (art. 10 Grondwet / Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement). Alle leden worden uitgenodigd om een soortgelijk bericht te plaatsen, of als je wilt, kun je dit bericht kopiëren en plakken. Als je deze verklaring niet ten minste eenmaal publiceert, zul je stilzwijgend toestaan dat je foto's, alsmede de informatie in je profiel gebruikt mogen worden. Hiermee ben je beschermd onder het auteursrecht. Met dit bericht laat je Facebook weten dat het openbaar maken, kopiëren, verspreiden, uitzenden, of op enige andere wijze gebruik maken van content uit je profiel ten strengste verboden is. Het bovengenoemde artikelen zijn ook van toepassing op werknemers, studenten, agenten en / of ander personeel in dienst van Facebook.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief